Trenquem el cercle de la pobresa: campanya de la Taula per al 17-OCT

La Taula llança un vídeo que evidencia com la pandèmia ha agreujat la situació de pobresa.

Content
Esquerra
La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya llança a través de les xarxes socials la campanya ‘Trenquem el cercle de la pobresa’ (#TrenquemCerclePobresa), amb motiu del Dia Internacional per l’Erradicació de la Pobresa. 
 
A la campanya, en format vídeo, participen representants de diverses federacions que formen part de la Taula (Banc dels Aliments, Càritas Catalunya, Creu Roja Catalunya, COCARMI, COHABITAC, ECAS, FATEC, FEDAIA i FEICAT) i representants d’institucions catalanes (Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya; Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Laura Pérez, Tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i Eva Abellan, presidenta del Fòrum de Síndics i Síndiques Defensors i Defensores Locals de Catalunya). 
 
El vídeo vol posar de manifest com la COVID-19 ha empitjorat les condicions de vida de persones que ja estaven, abans de la pandèmia, en una situació de pobresa i com els efectes socioeconòmics del virus també han comportat la incorporació de noves persones que ara també es troben en una situació de vulnerabilitat. Així doncs, la campanya evidencia que pobresa i COVID s’han convertit, malauradament, un nou binomi i explica per què les persones en situació de pobresa tenen més risc de contagiar-se. Els motius són que viuen en habitatges amb pitjors condicions, compartits i massificats a causa de la situació de precarietat econòmica; acostumen a viure també en zones densament poblades; tenen més dificultats per accedir al sistema sanitari; no poden deixar de treballar per cobrir necessitats tan bàsiques com l’alimentació, l’habitatge i les despeses de la llar (factures energètiques); tenen feines més precàries i, a més, sovint no poden teletreballar perquè tenen un tipus de feina que no els permet treballar des de casa.
 
La campanya també recorda que la crisi de la COVID-19 no és només sanitària i econòmica sinó que també és una crisi social sense precedents i que, des de fa anys, tenim una pobresa crònica i estructural que no es mou al voltant del 20%. De fet, la campanya fa un repàs de les principals dades de pobresa a Catalunya i de les conseqüències socioeconòmiques de la COVID-19.
 
La Taula del Tercer Sector reclama que s’actuï amb celeritat per pal·liar els efectes de la pandèmia, les que tenim ara i les que vindran. Les entitats socials defensen que, davant aquesta realitat d’emergència social, no es pot ignorar que ara més que mai és necessari reduir la pobresa i les desigualtats i que això passa per unes polítiques públiques que garanteixin drets socials i oportunitats a les persones més vulnerables amb l’objectiu de trencar, d’una vegada per totes, amb el cercle de la pobresa (#TrenquemCerclePobresa).