9 de cada 10 famílies ateses per Càritas Barcelona obligada a reduir la despesa en alimentació

El 43% no poden seguir una dieta adequada i un 65% han deixat de comprar productes frescos, segons un informe propi que analitza l'impacte de la inflació.

Content
Esquerra

Més de 7.000 llars de Càritas Barcelona, 9 de cada 10 famílies a les quals atén, ha hagut de reduir les despeses en alimentació per manca d'ingressos. D’aquestes, el 43% no poden seguir una dieta adequada i un 65% han deixat de comprar productes frescos, segons un estudi de l'entitat que analitza les conseqüències de la inflació.

En aquest context, Càritas Barcelona ha hagut d'augmentar les ajudes econòmiques directes. "Tancarem l’any 2022 amb 2,5 milions d’euros en ajudes econòmiques a les famílies (un 13% més que l’any 2021), principalment per cobrir la despesa en aliments (augment
del 36%
, passant de 617.000€ l'any 2021 a 841.000€ l'any 2022) i pagar habitacions de relloguer (augment del 28%, passant de 860.000€ l’any 2021 a 1,1 milions d’euros l’any 2022). Aquest any superarem el milió d’euros en ajudes de relloguer, una xifra rècord només superada en els pitjors moments de la pandèmia", ha alertat Míriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona. Així mateix, l'entitat també ha estimat que tancarà l’any atenent més de 21.400 persones, un 2% més que l’any 2021.

Càritas Barcelona planteja tres instruments bàsics per fer front a la crisi: una política d'habitatge, d'ingressos mínims i de suport a famílies amb infants i adolescents. En concret, reclama amb urgència un increment del parc d'habitatge social i l'aprovació de la proposició de llei de mesures urgents per erradicar el sensellarisme durant el 2023; que les polítiques d'ingressos mínims, la renda garantida de ciutadania i l'ingrés mínim vital, siguin complementàries amb les rendes del treball i hi hagi un complement econòmic que pugui destinar-se a les despeses d'habitatge; la posada en marxa d'una prestació universal per a la criança i un major accés gratuït a les activitats extraescolars i de lleure.

Dreta