Anunci del traspàs de l'ingrés mínim vital: "Arriba tard, però és una oportunitat per simplificar els tràmits i avançar cap a la finestreta única"

Recorda que el traspàs és indispensable per assegurar un bon encaix entre les dues prestacions que actualment proporcionen uns ingressos mínims per cobrir necessitats bàsiques a Catalunya: l’ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania.

Content
Esquerra

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya celebra l’anunci del traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital a la Generalitat de Catalunya. Tot i això, recorda que aquesta llarga reivindicació de les entitats socials catalanes arriba tard perquè fa més d’un any i mig (febrer de 2022) que esperen que es faci efectiu el preacord que aleshores es va anunciar entre el govern espanyol i el català. La Taula felicita els dos governs per haver arribat finalment a aquest acord.

Actualment, a Catalunya no hi ha una gestió unificada de les dues prestacions que proporcionen uns ingressos mínims per cobrir necessitats bàsiques (la renda garantida de ciutadania, que depèn de la Generalitat, i l’ingrés mínim vital, que depèn de l’executiu central), això implica que les persones en situació de vulnerabilitat que necessiten tenir-hi accés han de passar per dos processos administratius diferents amb requisits també diferents. És per això que la Taula del Tercer Sector Social creu que el traspàs és una oportunitat per avançar cap a una altra demanda històrica del sector: simplificar els tràmits burocràtics en una finestreta única social. "Ens hem de posar en la pell de les persones. Quan estàs en una situació d’emergència social que necessiten tenir accés a un ajut d’urgència per comprar menjar o pagar l’habitatge, no pots passar per un laberint llarg i exhaust de gestions administratives".

La Taula també defensa que l’harmonització de les dues prestacions és indispensable per millorar la cobertura de l’ingrés mínim vital a Catalunya, que és molt baixa: només del 14,5%. De fet, Catalunya és a la cua dels territoris de l’Estat junt amb les Canàries i Balears (Asociación de Directoras y Gerentes de Servicios Sociales, publicat el maig de 2023).

La Taula del Tercer Sector Social apunta que cal esperar a conèixer les condicions concretes de l’acord de traspàs entre els dos governs, tant pel que fa a la gestió com pels recursos econòmics i humans perquè “ens preocupa com es tradueix l’harmonització de les dues prestacions [la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital] en requisits i procediments”.

Dreta