Aprovació dels pressupostos: “És un punt de partida per avançar en la garantia dels drets socials”

La Taula considera que és bona notícia no començar el 2022 amb comptes prorrogats i tenir clar des de principis d’any de quins recursos es disposen.

Content
Esquerra

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebra que el Parlament de Catalunya hagi aprovat els nous pressupostos de la Generalitat per al 2022. Considera que és un punt de partida per avançar en la garantia dels drets socials i que és bona notícia començar l’any sense comptes prorrogats i, per tant, tenint clar de quins recursos es disposen per pal·liar les greus conseqüències socials de la pandèmia. 

La Taula defensa que calia blindar, de forma urgent, aquests pressupostos pel seu “caràcter social”, amb un increment de les partides socials, però avisa que cal anar més enllà del titular de les xifres. En aquest sentit, recorda que és tan important el ‘quant’ com el ‘com’, és a dir, si són polítiques veritablement efectives per augmentar l’accés als drets socials i reduir la pobresa, l’exclusió i les desigualtats i ho exemplifica. “Per molts diners que es destinin a la renda garantida de ciutadania, aquest dret social no serà efectiu fins que no es coordini correctament amb l’ingrés mínim vital i fins que les condicions d’accés no siguin més flexibles per assegurar que arriba a persones en situació d’emergència social que ara n’estan quedant fora” i afegeix un altre exemple. “Els recursos per enfortir les polítiques socials poden augmentar, però si l’IRSC, que valora la situació de necessitat d’una persona per accedir a prestacions socials, no es revisa d’una vegada per totes, es continuarà deixant moltes persones enrere. L’IRSC no es revisa des de fa 10 anys, a diferència de l’indicador estatal, l’IPREM. 

A la Taula també li preocupa que els pressupostos no recullin el pla de rescat social, imprescindible per superar els estralls de la Covid-19, malgrat que és una de les accions incloses al pla de Govern, i que passi el mateix amb el 2n Pla estratègic dels Serveis Socials, indispensable per enfortir el sistema de protecció social en un moment com aquest perquè implica la dignificació i modernització dels serveis socials.