"Celebrem els nous compromisos pel dret a l'habitatge, però cal una solució definitiva"

La Taula del Tercer Sector ha valorat la pròrroga de la moratòria del pagament de la hipoteca i el lloguer i l'ampliació del programa 'Reallotgem'.

Content
Esquerra

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya celebra els nous compromisos anunciats pel govern espanyol i català en matèria d’habitatge, però insisteix que cal una solució definitiva perquè el problema de fons, el de la garantia del dret a l’habitatge, continua sense resoldre’s enmig d’una crisi social sense precedents.

El govern espanyol ampliarà fins al 31 d’octubre de 2021 la moratòria dels pagaments dels lloguers i les hipoteques i la suspensió dels desnonaments, prevista que acabés el 9 d’agost. La Taula del Tercer Sector valora positivament que el dret a l’habitatge no quedi descobert i que les persones no quedin desprotegides en un moment d’extrema gravetat social pels efectes de la pandèmia, però subratlla que és només un pedaç temporal. “El que s’està fent és tornar a posposar i perpetuar l’angoixa de les famílies ara fins al 31 d’octubre, però es continua sense tenir una solució definitiva a les greus dificultats que tenen les persones per accedir a un habitatge i a la gestió del deute acumulat durant aquests mesos”. En aquest sentit, a la Taula li preocupa què passarà quan torni a arribar el final de la moratòria perquè la Llei d’Habitatge estatal segueix encallada i sense gaire bones perspectives que s’aprovi aquest any. “No hi ha un compromís ferm per garantir el dret a l’habitatge. Aquesta llei és imprescindible per assegurar-lo i per donar resposta a totes les situacions de vulnerabilitat habitacional i sensellarisme”. A més, les entitats socials recorden que aquesta mesura no implica una condonació del deute sinó un ajornament dels pagaments i que “com més mesos passin sense aquesta solució definitiva que reclamem, més creix el deute de les famílies”. La moratòria del pagament de la hipoteca i el lloguer està en marxa des del 30 de setembre de 2020. 

Pel que fa a l’ampliació del programa ‘Reallotgem’ per part de la conselleria de Drets Socials, que oferirà un contracte de lloguer per aconseguir que les persones en situació de vulnerabilitat a punt de ser desnonades (amb data de llançament) es mantinguin al domicili on estan vivint, la Taula del Tercer Sector celebra la mesura que qualifica de “bona” i creu que és “un pas endavant important” per garantir el dret a l’habitatge. “Totes les mesures destinades a donar resposta a les famílies en situació de vulnerabilitat habitacional són benvingudes”, tot això es mostra prudent a l’espera de veure com s’aplicarà. Per exemple, què passarà davant les dificultats per negociar amb la propietat, per detectar famílies que estan en aquesta situació de vulnerabilitat, però que no consten dins les Meses d’Emergència o què succeirà quan no hi hagi una alternativa d’habitatge en el supòsit que no s’hagi arribat a un acord amb la propietat. La Taula remarca que el sensellarisme va més enllà de la impossibilitat de pagar el lloguer i la hipoteca i que també s’ha de tenir en compte la resta de barreres que impedeixen l’accés a un habitatge digne, assequible i accessible com els infrahabitatges, els amuntegaments o les ocupacions per necessitat. 

Dreta