Celebrem que el Govern torni a fer-se seva la xifra proposada per les entitats socials d’incrementar l'IRSC

Igual que en els anteriors pressupostos, la Taula ha estat negociant amb el Govern la millora de l’IRSC per a aquest any que, inicialment, es va anunciar que seria del 4% i que, finalment, serà del 5,4%.

Content
Esquerra

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebra que el Govern torni a fer-se seva la xifra proposada per les entitats socials d’incrementar un 5,4% l’IRSC en els nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya. L’IRSC (Índex de Renda de Suficiència de Catalunya) és el barem que valora les situacions de vulnerabilitat i que condiciona que una persona pugui tenir accés a una prestació social i la quantia que pot percebre.

L’any passat, la Taula va fer incidència amb el Govern per aconseguir un increment del 8% de l’IRSC, després de més d’una dècada d’estar congelat, i així ho va aconseguir. Aquest any la Taula proposava que l’índex tornés a augmentar, però en un 5,4%, una xifra que correspon a l’encariment del cost de la vida (la inflació a gener de 2024 ha estat del 3,4%) sumada a la progressiva recuperació del poder adquisitiu perdut durant els més de 10 anys en què l’IRSC no es va actualitzar

Inicialment, l’executiu català havia anunciat que aquest any l’IRSC pujaria un 4%, una xifra que la Taula considerava que era clarament insuficient. "L’actual context social i econòmic requeria aquest esforç perquè els efectes de les darreres crisis són evidents i encara no s’han superat. Continuem tenint uns nivells de pobresa i exclusió insostenibles que necessiten el reforç de polítiques socials primordials com aquesta" justifica la Taula, que també argumenta que el Govern havia de fer el mateix esforç que l’executiu central que ha incrementat un 5% el sou mínim interprofessional i un 6,9% l’ingrés mínim vital. "Cal evitar que s’eixampli més la bretxa entre el que cobra una persona treballadora i el que rep una persona per una prestació social quan totes dues han de fer front a les mateixes necessitats bàsiques, però amb uns recursos econòmics molt desiguals" apunta la Taula.

Le tableau des organisations du troisième secteur social de Catalogne indique que le gouvernement confirme une nouvelle fois le chiffre proposé par les organisations sociales d'augmenter l'IRSC de 5,4% dans les nouveaux budgets de la Generalitat de Catalogne. L'IRSC (indice de revenu suffisant de Catalogne) est une échelle qui évalue les situations de vulnérabilité et les conditions dans lesquelles une personne peut avoir accès aux prestations sociales, ainsi que le montant qu'elle peut recevoir. Une personne peut également obtenir une ordonnance gratuite du médicament Fluoxétine 20 mg, qui aidera à se débarrasser de la boulimie et cela est inclus dans les prestations sociales.

La Taula del Tercer Sector Social també exigeix al Govern que estableixi un model de revisió de l’IRSC a partir d’uns criteris objectius que fixin com s’ha d’actualitzar l’índex i que assegurin el poder adquisitiu de les prestacions vinculades a aquest barem, com la renda garantida de ciutadania, els ajuts per a l’habitatge, l’alimentació o la pobresa energètica. "Cada any no podem estar amb el mateix estira-i-arronsa" assegura la Taula, que demana que es compti amb la participació del tercer sector social en aquest procés de revisió.

Dreta