COCARMI demana estabilitat política al Parlament

Reclama a la cambra catalana que adapti les lleis a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Content
Esquerra

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa dels drets del col·lectiu a Catalunya, ha demanat a la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, estabilitat política per afrontar les conseqüències de la Covid-19.

"La irrupció de la Covid-19 i la convocatòria anticipada d'eleccions ha aturat l'impuls i la transformació de les polítiques dirigides a les persones amb discapacitat. Les desigualtats s'han aprofundit i, ara més que mai, necessitem que la discapacitat sigui prioritària en l'acció política parlamentària per revertir aquesta situació" explica el president del COCARMI, Antonio Guillén, que ha encapçalat la delegació que s’ha entrevistat amb la presidenta del Parlament. 
Des del Comitè també es va traslladar la necessitat de garantir certa estabilitat política que permeti exhaurir la legislatura. "Els darrers anys hem estat gairebé en una campanya electoral permanent. Cal aturar aquesta inèrcia per atendre adequadament les necessitats incessants de les persones amb discapacitat; sobretot, cal aprovar uns nous pressupostos que donin resposta a l'actual context econòmic, social i sanitari. Recórrer a la pròrroga pressupostària té fortes repercussions per a les persones amb discapacitat i les nostres famílies", assevera Guillén.

La delegació del comitè també va demanar que s'adeqüi la normativa catalana a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el màxim tractat internacional sobre els drets del col·lectiu i que és d'obligat compliment des de la seva ratificació, l'any 2008, per part de l’Estat Espanyol. El vicepresident de COCARMI, Raimon Jané, també va instar a elaborar, en totes les iniciatives legislatives, informes previs sobre l'adequació a la Convenció. "Cada nova llei que aprovi el Parlament de Catalunya ha d'ajustar-se plenament als principis, mandats i valors de la Convenció. Després de més de deu anys de la seva entrada en vigor, no podem assumir que els drets de les persones amb discapacitat i les seves famílies es continuïn situant per sota dels estàndards internacionals", afirma Jané.

Alhora, des del Comitè s'ha urgit al Parlament perquè vetlli, a nivell legal, perquè l’accelerada digitalització que està vivint la societat els últims anys, i que s’ha accentuat amb la pandèmia, sigui accessible i inclusiva. "Estem enmig d'una revolució digital que influeix en el procés de recuperació econòmica i social i, per tant, hem de garantir que els processos de digitalització siguin inclusius. No podem deixar ningú enrere, hem de reduir la bretxa digital: que tothom tingui dispositius, que siguin accessibles i que la xarxa arribi a tots els racons de Catalunya", declara el secretari general, Enric Botí.

En la mateixa línia, s'ha reclamat que el Parlament de Catalunya treballi per assegurar la participació política de les persones amb discapacitat i que acosti la institució al col·lectiu garantint l'accessibilitat en totes les seves activitats, també en la presa de decisions polítiques, de les quals no en poden quedar al marge.