Com fer accessible el teu pla de voluntariat

La Federació Catalana de Voluntariat Social ha publicat una guia dirigida a responsables de voluntariat.

Content
Esquerra

L’acció voluntària és un element de transformació social i els equips de voluntariat plurals i diversos aporten riquesa als projectes de les entitats. Aquestes són dues de les idees a partir de les quals es desenvolupa la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, que la Federació Catalana de Voluntariat (FCVS) ha presentat en un acte conduït per la periodista Mònica Terribas.

La guia va dirigida a responsables de voluntariat perquè tinguin elements i recursos per incorporar persones als seus equips de voluntariat des d’una perspectiva accessible i inclusiva. El dret de la ciutadania a la participació i, concretament, la seva aportació a través del voluntariat és el punt de partida de la guia. La FCVS planteja que tothom pot trobar el seu lloc per participar i l’objectiu del document és precisament aportar elements per ajudar les entitats a reflexionar sobre com definir els perfils de voluntariat i com acompanyar les persones voluntàries un cop s’hi incorporen. 

També es donen idees i propostes pel que fa a la formació del voluntariat partint de la premissa que l’accessibilitat és la clau i no només en el cas de persones amb discapacitat, sinó també en el de persones d’orígens diversos que potser el seu obstacle és que no dominen la llengua. La guia està pensada per ser pràctica i ajudar a fer el pas a les entitats decidides a incorporar l’accessibilitat en els seus programes de voluntariat. Tal com recull la UNESCO, la inclusió és un enfoc que respon positivament a la diversitat de les persones i a les diferències individuals, entenent que la diversitat no és un problema, sinó una oportunitat per l’enriquiment de la societat. En aquest sentit, es recomana a les entitats que les persones responsables de voluntariat tinguin una bona formació sobre l’atenció a la diversitat.