Consulta el 1r Baròmetre sobre càncer i treball

Segons el baròmetre de la FECEC, gairebé un 50% de les persones treballadores considera que l'empresa dona poc o cap suport a les persones amb càncer.

Content
Esquerra

Un 47% de les persones treballadores opina que l’empresa dona poc o cap suport a les persones amb càncer. De fet, la percepció de les persones diagnosticades de càncer és que el suport en l’àmbit laboral recau principalment en els companys i companyes. En aquest sentit, 6 de cada 10 persones treballadores reclama a les empreses un pla de suport per a les persones afectades per aquesta malaltia i el 76% demana més implicació en la divulgació del càncer en l’entorn laboral.

Aquestes són algunes conclusions del 1r Baròmetre sobre càncer i treball publicat a Catalunya, impulsat per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). Més de 1.000 persones treballadores han participat en aquest estudi elaborat per l’agència de sociologia GAPS. 

Un 61% de les persones diagnosticades de càncer afirma que treballar és important i que la feina és un dels aspectes que dona sentit a la seva vida, 10 punts més del que opinen sobre aquesta mateixa qüestió les persones no diagnosticades. Pel que fa a la reincorporació laboral després del càncer, el 88% afirma que s’ha trobat el seu lloc de treball com abans de la malaltia. Val a dir, però, que en la immensa majoria de casos s’han hagut de fer canvis com ara reorganitzar l'horari, fer menys hores, combinar tipus de feina presencial-telemàtica. Tot i això, una de cada deu persones ha hagut de canviar de tipus de feina, dins o fora de la mateixa empresa.

L’estudi també posa de relleu que, un cop diagnosticades, la immensa majoria de les persones treballadores ha estat en algun moment de baixa laboral. Qui ha seguit treballant ho ha fet per mantenir una sensació de normalitat, per autoestima o per qüestions econòmiques. Del baròmetre, un 12% de les persones treballadores entrevistades tenen o han tingut càncer i un 57% han compartit feina amb una persona malalta de càncer.

Tot i que les taxes de supervivència han augmentat molt en els darrers anys, la paraula càncer continua tenint una forta connotació negativa i tràgica per als treballadors i treballadores, tot associant-se a conceptes com "malaltia", "por" i "mort". 4 de cada 10 persones treballadores creu que les persones diagnosticades de càncer no tenen les mateixes oportunitats que la resta.

Malgrat no tenir-ne l’obligació, les persones treballadores fan saber en el seu entorn laboral que han estat diagnosticades de càncer i tan sols el 16% dels afectats no comunica que pateix aquesta malaltia. La tendència és que cada vegada es comuniqui més. Aquelles persones treballadores que ho comuniquen senten suport i empatia per part de l’empresa, alhora que un cert sentiment de tristesa, per part dels treballadors. No obstant això, manifesten que es produeixen canvis en el tracte que reben. Així, un 27% afirma que se’l tracta amb més distanciament o detecta més dificultats per a parlar amb ell o ella.

Dreta
Banner

Destacats