Crida de la FEDAIA als ajuntaments per irregularitats amb l'empadronament

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència recorda que la llei obliga els consistoris a tramitar-ho i que el padró és la porta d'accés a drets bàsics.

Content
Esquerra

Davant les últimes informacions relatives a les dificultats que troben famílies i persones estrangeres per poder-se empadronar en municipis catalans, la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA recorda que la Llei de Règim Local obliga tots els municipis a facilitar la tramitació d’aquest document a totes les persones que ho sol·licitin independentment de la seva procedència.

La FEDAIA assegura que "dilatar la seva tramitació, o posar traves perquè aquestes persones puguin disposar d’aquest document, és atemptar contra drets fonamentals que afecten a persones indefenses. El padró permet que aquestes famílies, moltes amb infància i adolescència a càrrec, puguin accedir a serveis bàsics com l’escolarització, la sanitat universal o els serveis socials". Per tant, impedir que puguin accedir a tots aquests serveis és "contravenir la Convenció dels Drets dels Infants de les Nacions Unides, on queda clar el compromís de les administracions per garantir l’assistència sanitària i l’escolarització de la infància i l’adolescència".

La federació exigeix a totes les administracions, i als ajuntaments que estan fent aquestes pràctiques, que apliquin estrictament la llei en la garantia de drets de totes les persones i deposin una actitud que atempta contra els drets humans. "Instem als responsables polítics a prendre les mesures per revertir aquestes situacions i a complir amb la llei i els principis democràtics i de justícia social que formen part del nostre marc de convivència" afegeix.