Dincat urgeix a l’administració pública una reforma del model d’inserció sociolaboral

En el marc del Dia Internacional del Treball, la federació denuncia la manca d’oportunitats laborals per a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Content
Esquerra

Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) denuncia les dificultats a les quals s'enfronten les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora de trobar una feina digna i mantenir-la. Les últimes dades de l’INE mostren una bretxa laboral alarmant entre les persones amb discapacitat intel·lectual i les que no en tenen perquè només 1 de cada 5 té feina. Les xifres també indiquen una caiguda d’1,4 punts en la taxa d’ocupació i una disminució de 2,5 punts en la taxa d’activitat. Aquesta situació reflecteix un canvi de tendència negatiu que es tradueix en una escassa inserció social i en un obstacle per aconseguir una vida autònoma i independent

“Les xifres mostren una bretxa abismal i un canvi de tendència negatiu que justifica, sense dubte, la necessitat de millorar l’actual model d’inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu, apostant per mesures que afavoreixin específicament la inserció de les persones amb discapacitat i especials dificultats d’inserció”, explica Víctor Galmés, director de Dincat.

L'entitat urgeix incrementar els recursos i suports per millorar les oportunitats laborals del col·lectiu d’especials dificultats*, impulsar mesures que garanteixin el seu dret a treballar, sigui als Centres Especials de Treball o a l’empresa ordinària, i implementar un programa de formació DUAL adaptada.

Necessitat d'un nou model d'inserció sociolaboral

Segons Dincat, un dels principals reptes de l'administració pública és l'augment del finançament adreçat a la promoció d’ocupació per a les persones amb discapacitat i especials dificultats, que sovint requereixen més suports. En aquest sentit, la federació defensa que cal garantir la provisió de suports adaptats a les necessitats individuals de cada persona al llarg de la seva vida. Així mateix, cal augmentar de manera significativa les ajudes per a la contractació en l’empresa ordinària.

Per revertir aquesta situació, Dincat reclama els Governs Espanyol i de la Generalitat el disseny i la implementació immediata de polítiques més compromeses amb el col·lectiu. A més, considera necessari la creació d'un nou model d’inserció sociolaboral que tingui en compte l’especificitat del col·lectiu de persones amb discapacitat.

** Especials dificultats: Persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral amb un grau igual o superior al 33%; i persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau igual o superior al 65%. 
Dreta
Banner

Destacats