El Banc de Sang alerta que calen més donacions diàries per satisfer les necessitats actuals

La recuperació d’intervencions endarrerides per la Covid-19 està fent augmentar les transfusions, fet que comporta la necessitat de sumar entre 1.100 i 1.200 donacions de sang diàries.

Content
Esquerra

El Banc de Sang i Teixits avisa que les donacions diàries són insuficients per atendre l’augment de la necessitat de sang als hospitals, que ha incrementat des d’aquest mes de setembre a causa de la recuperació d’intervencions endarrerides per la Covid-19. L’entitat fa una crida per aconseguir més donacions i alerten que en caldria sumar entre 1.100 i 1.200 diàries per garantir les transfusions, especialment de plaquetes. 

Aquest any s’han sumat 10.000 donacions de sang més que el mateix període de 2019 però tot i això en calen més. El Banc de Sang i Teixits explica que les necessitats són especialment destacades pel que fa a les plaquetes, un component de la sang que només té una durada de 5 dies, i que per tant fa necessari mantenir un ritme de donacions constant cada dia.

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang se separa en els diferents elements que la componen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per a tractaments diferents. El Banc de Sang té unes reserves de seguretat per donar resposta a possibles situacions d’emergència. Amb l’augment de l’activitat, però, les reserves han baixat de les 10.000 unitats ideals a les 6.000.

Per donar sang només cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. Al web www.donarsang.gencat.cat es pot demanar hora per donar sang en qualsevol dels 12 hospitals on hi ha un espai de donació. També es pot consultar la ubicació de qualsevol de les 200 campanyes itinerants organitzdes durant les properes setmanes per tot Catalunya.

Dreta