ENTREVISTA DEL MES

“Seguirem organitzats per garantir un bon desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania”

Content
Esquerra

1.- Quina valoració feu dels primers dies de desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania?

Fem una valoració molt positiva del desplegament de la RGC. La RGC ja és una realitat i és fruit d’un consens entre la comissió promotora i el Govern de la Generalitat. Tots hem hagut de cedir en algunes de les nostres posicions i prioritats per arribar a un punt d’acord molt important.

La Llei aprovada és molt semblant a la proposta inicial del Grup promotor. Per tant hem de ressaltar l’amplíssima unitat política i cívica que ha tingut la ILP (Govern, agents, entitats ajuntaments...). Hem pogut arribar a una resultat satisfactori per tothom.

El 15 de setembre es va començar a tramitar la RGC a les oficines del SOC i el Govern va contractar més treballadors perquè aquest desplegament es fes sense més problemes. És cert que hi ha hagut un gran nombre de persones que han començat a tramitar la RGC i que se n’ha volgut informar, però no hi ha hagut situacions de caos. Exceptuant alguns moments de col·lapse en les línies telefòniques i d’algun problema informàtic lleu, la tramitació s’està portant a terme sense cap conseqüència greu.

També és important dir que les sol·licituds que es tramitin des del 15 de setembre fins al 14 de novembre percebran la prestació des del 15 de setembre. A partir del 15 de novembre, la data d’inici per rebre la prestació serà la data en la qual es va tramitar la sol·licitud. A més, totes les persones que rebien la RMI han rebut la notificació que a partir d’ara començaran a rebre la RGC. En molts casos, aquestes famílies veuran com els seu ingressos pugen a partir d’ara.

2.- Què suposa la implementació de la RGC?

La implementació de la RGC suposa  garantir uns mínims ingressos a la gent més vulnerable i que té ingressos per sota del llindar que marca la RGC (664€). Hi ha molts tipus de situacions diferents de persones i famílies que podran acabar beneficiant-se de la RGC (gent que cobra prestacions no contributives i que no arriben al llindar de la RGC, persones a l’atur i que cobren una prestació contributiva... A més, totes les persones que cobraven l’RMI passar a cobrar la RGC de manera automàtica.

És cert que l’import de la RGC no és per tirar coets, però necessitàvem un valor de referència. No podíem presentar una prestació molt similar al salari mínim, perquè la crítica era molt fàcil i ens podrien acusar de desincentivar l’entrada al món laboral.  Vam agafar com a referencia l’Index de Renda de Sucifiència perquè ens permet tenir una quantitat que sigui comprensible i assumible per a tothom. A més, el salt quantitatiu amb l’RMI és abismal.

 

3.- La implementació gradual de la RGC també pot comportar riscos...

És cert que el desplegament total de la Llei és gradual, però hi ha els mecanismes previstos perquè aquest desplegament es faci amb totes les garanties. Hi ha el compromís  que s’estableixi un reglament que estarà a punt d’aquí a pocs mesos i alhora, es posaran en marxa la comissions de seguiment  sobre el desplegament de la Llei per detectar algunes problemàtiques que puguin sorgir. Paral·lelament, hi haurà una comissió mixta, en la qual la meitat dels membres seran del Govern i la resta seran membres del món municipalista, entitats socials i altres agents. És veritat, que el president de la Comissió té vot de qualitat, però esperem que el consens sigui la tònica d’aqueta comissió. Per tant, tenim els mecanismes previstos per detectar qualsevol problema en el desplegament. En els propers anys poden passar moltes coses, i per tant, la Comissió de la ILP vam acordar que estaríem actius fins que la Llei estigui totalment desplegada. Sobretot, farem un seguiment perquè hi hagi una complementarietat amb les rendes del treball i tot el què contempla la Llei.

Nosaltres no ens dissolem, sinó que mantindrem al capacitat que ha tingut la comissió promotora d’unir diverses entitats socials, agents... per a garantir un bon desplegament de la Llei. Sabem que és més feina, i ja portem molts anys de lluita, però creiem oportú seguir treballant. El compromís que tenim amb aquesta Llei és que es compleixi completament.

No sabem si hi haurà noves retallades. En la nostra societat hem vist com els drets socials no es garanteixen si no hi ha una forta pressió social forta, per tant seguirem.

4.- Quin paper tenen els entitats del Tercer Sector en el desplegament de la Llei?

Les entitats socials tenen un paper clau en el desplegament d’aquesta Llei. Les entitats social són un excel·lent canal de comunicació perquè les persones que tenen dret a rebre la RGC tinguin tota la informació.

En funció de l’experiència que acumulin, les entitats socials també ens ajudaran a detectar els possibles problemes que es puguin originar. Les entitats socials també estaran en la comissió mixta de gestió de la Llei i podran aportar la seva experiència en el desplegament de la Llei. Han sigut un actor molt important en la negociació de la Llei i també ho seran ara en el seu desplegament.

5.-El camí des de la presentació de signatures dins a l’aprovació de la Llei ha sigut llarg i difícil. Quin balanç en feu?

El camí des que vam presentar les signatures fins a l’aprovació de la Llei ha sigut molt dur, no ens enganyarem. Ens hem trobat en diferents obstacles durant aquesta anys. La més important, l’oposició del propi govern en el primer Govern Mas i que va executar una gran retallada en l’RMI i va criminalitzar la pobresa d’una manera impressionant. En aquell moment, el Govern dir que hi havia alguns casos de frau en l’RMI, nosaltres vam demanar que ens posessin algun exemple, però mai ens en van donar cap. El Govern de la Generalitat va llançar uns missatges molt durs per criminalitzar la pobresa. El que vam haver de fer nosaltres, i moltes altres entitats, va ser intentar desmuntar tot aquest argumentari i acusacions. Ho vam aconseguir.

6.- Quan tindrà impacte la implementació de la RGC?

És difícil posar una data. En primer lloc, milers de persones veuran com als hi augmenten els seus ingressos i poden tenir una vida més digne. Ara, la pobresa s’està cronificant a casa nostra i hi hem de fer front.

És cert que alguns indicadors ens diuen que la situació està millorant, però molta gent no està sortint de la seva situació. Cal apostar per una contractació més continuada i no tant parcial. L’ocupació serà clau per sortir d’aquesta situació de pobresa que viu el país. Cal una ocupació amb condicions dignes.

La RGC és un instrument per reduir la pobresa, però no l’únic. Ha d’anar acompanyat de polítiques d’ocupació sòlides per fer front a la situació.  Seria ideal que arribés el dia que ningú necessités la RGC i tothom tingui un treball digne i estable.

Dreta
Banner

Destacats