Europa a prop: 5 claus per acostar-se a la Unió Europea com a entitat del tercer sector social!

Amb motiu del Dia d’Europa, compartim 5 fòrmules per participar a la Unió Europea des del tercer sector.

Content
Esquerra

La Unió Europea és una realitat política, econòmica i social de primer ordre que impacta profundament en la feina del tercer sector. Tot i això, no totes les entitats socials hi interactuen massa o de forma coordinada.

Amb motiu del Dia d’Europa, des de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya hem recollit cinc fórmules per fer la UE més accessible i rellevant per a la feina que les entitats del tercer sector realitzen en el seu dia a dia.

Descobreix-les a continuació:

  1. Fes sentir la veu de la teva entitat: la UE és un espai de participació política!

La Unió Europea  és un espai de creació de polítiques molt rellevant, relativament nou i especialment accessible en termes de participació. A més, en l'última dècada, la UE ha apostat decididament per construir una agenda social ambiciosa, obrint processos polítics en àmbits clau com les cures, la inserció sociolaboral, la no-discriminació o la discapacitat.

La nostra guia “Claus per impulsar la participació de la teva entitat a la Unió Europea ofereix informació pràctica per impulsar la participació política de la teva entitat a la UE i proposa espais de treball en xarxa propers per fer-ho de manera coordinada, com la pròpia Taula.

  1. Impulsa la innovació social: la UE proposa millores de l’agenda público-social i busca fer-la més col·laborativa

L’agenda política de la UE interpel·la a tots els àmbits de treball del tercer sector. Tot i que la seva implementació territorial sempre planteja reptes, tenir-la en compte com a entitat permetrà anticipar tendències i accedir a coneixements i pràctiques inspiradores que ens permeten millorar.

El nostre butlletí internacional acosta processos europeus que estan transformant el treball del tercer sector. Pots consultar com els nostres darrers butlletins han parlat de la UE i les cures, la protecció social o les competències i donar-te d’alta per rebre les properes edicions.

  1. Fes xarxa: la UE ofereix un punt de trobada amb altres entitats per treballar reptes compartits plegades

Les agendes de la UE propicien el treball en xarxa entre tots els actors que en formen part, des del sector públic fins a les universitats o les entitats del tercer sector social. Es tracta d’aprendre, defensar interessos comuns o fer propostes de captació de fons europeus. Podríem dir que és aquesta cooperació la que acaba construint genuïnament Europa.

L’Oficina Internacional de la Taula del Tercer Sector vol facilitar la cooperació i l’enxarxament entre les entitats socials catalanes i altres entitats i actors d’arreu d’Europa. Pots veure com planegem fer-ho possible, participar en les nostres trobades de debat i enxarxament i contactar-nos donant un cop d’ull al Pla de Treballl.

  1. Capta fons: la UE proposa programes de finançament per a la innovació social

Existeix una gran diversitat de fons europeus. En un primer nivell, cal diferenciar aquells que canalitzen les autoritats estatals (FSE, FEDER, Next Generation) d’aquells que es gestionen directament des de Brussel·les. Aquests darrers, sovint menys presents entre el tercer sector social, també plantegen grans oportunitats de millora i d’innovació social.

Fes un cop d’ull a la nostra guia “Fons Europeus i Tercer Sector” desenvolupada en col·laboració amb B·LINK Strategic Projects. És un recurs excel·lent per iniciar les entitats del tercer sector europeu en el món dels fons europeus i fer-lo molt més accessible.

  1. Guanya reconeixement: la UE pot ser una font de reconeixement, prestigi i millora per a la teva entitat

Com a conclusió, cal entendre la Unió Europea com un espai des d’on el tercer sector social pot ampliar el seu reconeixement institucional i guanyar visibilitat, recursos i aliances. La participació europea és una aposta estratègica i cada cop més necessària per millorar el treball del tercer sector social en favor de les persones i dels drets socials: des de l’acció en el territori fins al treball en xarxa per arribar a Europa!

Dreta
Banner

Destacats