Fundació Pere Tarrès: 14.600 beques i ajuts per a infants
L'entitat promou aquestes beques i ajuts per aconseguir que el lleure educatiu arribi a tota la infància i adolescència en situació de més vulnerabilitat.
6.734 infants, joves i adolescents han estat becats per a la realització d'activitats de lleure educatiu durant l'any 2024 gràcies a la Fundació Pere Tarrés. Enguany, l'entitat incrementa el seus esforços perquè atorga fins a un total de 14.600 beques i ajuts destinats a infants i joves en situació de vulnerabilitat perquè puguin gaudir d'un lleure educatiu de qualitat durant l'estiu.
Les xifres han augmentat de manera exponencial els darrers anys, en concordança amb les creixents necessitats socials: ha crescut un 5% respecte a l’any anterior i un 67% des del 2020. Aquest programa de beques es garanteix també al llarg del curs lectiu amb l'objectiu de minimitzar les situacions de desigualtat entre els infants d’una mateixa aula. L’any passat, 490 infants procedents de 38 escoles diferents van rebre una beca per anar de colònies amb l’escola.
Més esforços que mai per garantir l’accés al lleure a tothom
En el marc de la seva acció social, el 2024 la Fundació va acompanyar 7.354 infants i joves en situació vulnerable a través de la seva xarxa de 97 centres socioeducatius adherits o gestionats per l’entitat. En aquests espais diaris els infants, acompanyats per un equip format per educadors i educadores i també per persones voluntàries, reben reforç escolar i participen en activitats de lleure, entre d'altres. "El lleure educatiu és molt important en una societat altament individualitzada", aprofundeix el secretari tècnic del MCECC, el moviment d’esplais de la Fundació Pere Tarrés, Jordi Gomà. "Necessitem espais educatius no formals que ajudin a formar xarxes comunitàries", conclou.
Un context poc inclusiu
Enguany, les beques s'atorguen en una situació complexa pel que fa al lleure educatiu arreu de Catalunya. D'acord amb l'informe La universalització del lleure educatiu a Catalunya, més de mig milió d’infants catalans no participen en activitats extraescolars no esportives i el 20% no fa cap activitat de lleure fora de l’escola. L'estudi, publicat recentment per la Sindicatura de Greuges de Catalunya, destaca l'empitjorament de les condicions en famílies en situació vulnerable: el 56% dels infants procedents de famílies amb major renda participen en activitats extraescolars no vinculades amb l'esport, mentre que en les més vulnerables aquest percentatge es redueix fins al 32%.