Justícia reduirà a quatre mesos l’espera per complir mesures penals alternatives

Més de 1.000 entitats del Tercer Sector hi col.laboren. Per al 2017 el pressupost creixerà un 12%.

Content
Esquerra

El Departament de Justícia vol reduir l'espera per complir mesures penals alternatives (MPA). Actualment a Catalunya, els condemnats a aquest tipus de penes han d'esperar un any i mig (18 mesos) per complir-les i l'objectiu és rebaixar aquest temps a quatre mesos. En el vintè aniversari de la implantació de les MPA, el conseller Carles Mundó va anunciar un increment pressupostari del 12% de cara al 2017 per atendre els més de 14.000 condemnats anuals. Això es traduiria en 700.000 euros més per al compliment de penes com treballs en benefici de la comunitat o cursos i tractaments. El pressupost total passaria de 6,5 milions d'euros a 7,2.

La Generalitat destina uns 5,5 milions d'euros a la formació de les entitats acollidores de treballs en benefici de la comunitat o altres tipus de MPA i als salaris del centenar de tècnics que supervisen els condemnats. Actualment hi ha uns 7.000 condemnats esperant per complir la pena, que han d'esperar una mitjana de 200 dies i un màxim de 18 mesos. Amb l'increment del pressupost fins als 6,2 milions es preveu reduir la llista d'espera el 2018 a 4.000 condemnats i un temps màxim d'espera de quatre mesos.

L’execució de les mesures penals alternatives es fa amb la col·laboració de més de 1.700 entitats sense afany de lucre, unes 500 de les quals són ajuntaments i altres administracions públiques, que acumulen el 65% dels condemnats. Actualment hi ha prop de 7.000 condemnats a mesures penals alternatives i més de 8.800 interns als centres penitenciaris catalans. En total, hi ha 6.000 places per realitzar treballs en benefici de la comunitat, i durant el 2015 es van fer 1.300 tractaments psiquiàtrics i 1.100 cursos de formació.

Els persones que realitzen MPA són en un 71% condemnats per delictes de trànsit i un 20% per violència domèstica, però també hi ha condemnes per furts, robatoris o amenaces. Normalment són penes inferiors a dos anys de presó que se substitueixen aquest tipus de mesures, o fins a cinc anys de presó amb l'obligació de realitzar també un procés terapèutic de desintoxicació de drogues, si escau. El 80% de les MPA són treballs en benefici de la comunitat, i la resta consisteixen en l'obligació de participar en programes formatius sobre violència, educació viària o sexual, o tractament per deixar les drogues.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats