Justícia

Webinar 'El rol de la dona a la presó des d'una mirada de 360º'

En el marc de la setmana de la dona i des de l'àrea de justícia educativa, la Fundació Catalana de l'Esplai organitza aquest webinar el 12 de març a les 12h. per visibilitzar l'important paper que té la dona en el món de la presó, des de diferents rols sobre els quals poques vegades es parla malgrat la seva transcendència.

Es comptarà amb la participació de:

- Noelia Vera Ruiz-Herrera, secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de gènere.

- Ángel Sánchez Plaza, subdirector de Tractament del Centre Penitenciario Madrid 1.

Justícia restaurativa. Una resposta al conflicte més humana, inclusiva i transformadora.

La justícia restaurativa és un model de justícia que considera que la resposta al delicte no pot ser únicament sancionadora, sinó que ha de poder restaurar el dany causat. Posa la víctima al centre, intenta que la persona delinqüent sigui conscient del dany que ha fet, que repari el dany i que sàpiga que les conseqüències dels seus actes també afecten altres persones d’aquella comunitat.

DOSSIER DEL MES

El dossier ‘Justícia restaurativa. Una resposta al conflicte més humana, inclusiva i transformadora' ha estat elaborat per Esther Giménez-Salinas, directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull, i Aida C. Rodríguez, cap de projectes de la mateixa càtedra.

La Taula reivindica la implementació de la justícia restaurativa

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha presentat aquest matí l’últim dossier ‘Catalunya Social’ titulat ‘Justícia restaurativa. Una resposta al conflicte més humana, inclusiva i transformadora’, elaborat per Esther Giménez-Salinas, directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull, i Aida C. Rodríguez, cap de projectes de la mateixa càtedra.

L'acompanyament a les persones en la sortida a la presó. El paper del tercer sector.

L'estudi es basa en l'anàlisi de 25 casos de persones a les quals s'ha acompanyat i oferts suports per facilitar la seva reinserció social just abans de l'excarceració i durant els primers mesos en llibertat. L'anàlisi inclou aspectes com la salut, el treball, l'habitatge, els ingressos dels quals disposen i l'arrelament social.

Justícia reduirà a quatre mesos l’espera per complir mesures penals alternatives

El Departament de Justícia vol reduir l'espera per complir mesures penals alternatives (MPA). Actualment a Catalunya, els condemnats a aquest tipus de penes han d'esperar un any i mig (18 mesos) per complir-les i l'objectiu és rebaixar aquest temps a quatre mesos. En el vintè aniversari de la implantació de les MPA, el conseller Carles Mundó va anunciar un increment pressupostari del 12% de cara al 2017 per atendre els més de 14.000 condemnats anuals. Això es traduiria en 700.000 euros més per al compliment de penes com treballs en benefici de la comunitat o cursos i tractaments.

Justícia i la Taula del Tercer Sector impulsaran la reinserció dels expresos

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials, va signar el passat 13 de setembre un conveni amb el Departament de Justícia de la Generalitat que pretén impulsar la reinserció social i laboral dels expresos a través d’entitats socials. L’acord també enfortirà la col·laboració entre ambdues institucions per tal de millorar les polítiques d'execució penal i difondre la seva dimensió social, rehabilitadora i de prevenció  de la reincidència en el delicte.