La cooperació territorial en els programes europeus i enxarxament entre tercer sector i governs locals

La Taula ha impulsat una jornada per donar a conèixer les convocatòries INTERREG a entitats catalanes i les experiències de governs locals catalans sobre com afavorir nous i millors consorcis europeus amb el tercer sector social.
 

Content
Esquerra

L'oficina internacional de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha organitzat una nova jornada sobre 'Fons Europeus i Tercer Sector', centrada en el concepte de cooperació territorial i oportunitats d’interès per al sector i que ha reunit més de 100 persones.

La primera part de la jornada s’ha centrat en els programes europeus amb perspectiva de cooperació territorial i, més concretament, en la nova tanda de convocatòries d’INTERREG d’interès per les entitats catalanes. Així doncs, la presentació experta per part de l’entitat BLINK ha permès conèixer els següents programes INTERREG:

  • SUDOE: cooperació entre països del sud-oest d’Europa
  • POCTEFA: cooperació transpirinenca 
  • Euro-MED i Next-MED: cooperació a la Mediterrània (dintre i fora de la UE)

Si bé és cert que les autoritats públiques i els governs locals i regionals són un actor central en la programació d’INTERREG, properes convocatòries del programa incorporaran una forta perspectiva social. La programació INTERREG actual i futura també fa èmfasi en la importància de construir consorcis territorialitzats, on la participació d’actors de la recerca i socials, com les entitats del tercer sector social, es percep com una fórmula d’èxit.

Representants de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’Ajuntament de Terrassa han aportat perspectives molt rellevants sobre com afavorir més i millors consorcis entre governs locals i entitats del tercer sector:

  • La importància de partir d’una estratègia pròpia de fons, coherent i sostenible en el marc del pla de treball de l’entitat i alhora amb una visió de llarg termini, que motiva l’aposta europea per les oportunitats que pot aportar a la seva feina.
  • La multiplicitat d'opcions per les quals una entitat social pot participar en un projecte europeu; des de prendre un paper de lideratge fins a ser-ne sòcia o beneficiària, i també prestar serveis externs, derivats d’una contractació pública socialment responsable;
  • La necessitat de partir d’un treball previ entre entitats socials i governs locals, on es comparteixen agendes, prioritats i reptes sobre el territori i la societat. Això dona peu a la presentació de propostes de captació de fons més viables i aterrades.
  • L’alineament entre les activitats de les entitats, les prioritats territorials i dels ens locals i les agendes globals, interpel·lant clarament polítiques europees (Pilar Europeu de Drets Socials) i globals (Agenda 2030, Nova Agenda Urbana)

Recordem que la Taula disposa de l’espai web fonseuropeus.tercersector.cat, que permet ampliar continguts, accedir a recursos pedagògics per construir una estratègia de captació de fons i seguir convocatòries obertes d'interès pel sector. Igualment, us animem a seguir el nostre butlletí internacional (en català i anglès) per seguir temes d'interès pel tercer sector català en l'agenda internacional i de fons europeus. Feu clic aquí per registrar-vos.

Podeu contactar amb internacional@tercersector.cat per tenir més informació.

Dreta