La FAFAC reivindica més recursos i suports a les persones amb alzheimer i les seves famílies

Ho recorda en el Dia Mundial de l'Alzheimer amb el lema 'Integrant la innovació'.

Content
Esquerra

La Federació d'Associacions de Familiars d'Alzheimer (FAFAC) reclama a les administracions públiques més recursos econòmics i suports tant per a les persones amb Alzheimer i altres demències com per a les seves famílies. En el Dia Mundial de l'Alzheimer, l'entitat ha elaborat un manifest amb el lema 'Integrant la innovació', que recull les principals demandes de les organitzacions socials que treballen acompanyant-les.

Al document, la FAFAC fa èmfasi en què l'abordatge de les demències és un problema sociosanitari i argumenta que innovar significa "aprovar nous tractaments per a l'Alzheimer", "passar de la recerca a la pràctica" per millorar la situació de les persones malaltes i els seus familiars, "millorar en quantitat i qualitat les teràpies no farmacològiques, provant-les i incorporant-les a la cartera de serveis sanitaris", "explorar la demència des de diverses perspectives culturals i/o religioses, abordar qüestions de gènere i orientació sexual i defensar els drets dels qui pateixen la malaltia", a més de "modernitzar el model associatiu, buscant l'excel·lència i posicionant a les associacions com a interlocutors vàlids i referents en l'àmbit de l'Alzheimer".

Al manifest, la FAFAC demana la implementació immediata del Plan Integral de Alzheimer y otras demencias, que no s'ha desplegat per falta de finançament, i el Pla d’atenció sanitària a les persones amb deteriorament cognitiu lleu i demència de Catalunya. També reclama més recursos econòmics i suports a les persones amb demència i les seves famílies perquè les ajudes actuals cobreixen només una petita part del cost de cuidar una persona malalta a casa; millorar el diagnòstic primerenc de la malaltia. Cal tenir en compte que un 9% de les persones diagnosticades tenen menys de 65 anys, i més inversió en recerca de teràpies assistencials que permeten que les persones es mantinguin estables neurològicament.

D'altra banda, la Federació d'Associacions de Familiars d'Alzheimer (FAFAC, que acompanya 7.000 famílies a Catalunya, també vol que es garanteixi i s'incrementi el finançament per a les entitats socials que estan oferint suports a les persones amb Alzheimer i els seus familiars. 

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats