La FECEC remarca la necessitat de situar el pacient al centre de l’atenció oncològica

La Federació d'Entitats contra el Càncer també demana garantir l'equitat en l’accés a la prevenció, diagnòstic i tractaments.

Content
Esquerra

Coincidint amb el 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer, s’han donat a conèixer les xifres del càncer a Catalunya. Durant el 2023, la incidència del càncer ha estat de 42.111 nous diagnòstics, 23.945 en homes i 18.166 en dones. Aquestes xifres mostren un augment dels casos de l'11,59% respecte del 2022, quan el nombre de casos va ser de 37.736. La taxa de supervivència a 5 anys també ha augmentat percentualment en comparació amb el 2022, sent més alta en dones, un 65,3%, que en homes, un 53,7%.

Els casos de càncer més freqüents a Catalunya el 2023 en els homes van ser: pròstata (4.850), colorectal (4.277), pulmó (3.739), bufeta urinària maligna (1.471) i fetge (849), el que suposa un 63,4% del total de casos diagnosticats durant l’any 2023 en homes. En dones, els 5 tipus tumorals més freqüents varen ser: mama (5.337), colorectal (2.644), pulmó (1.245), cos uterí (948) i pàncrees (681), representant un 59,8% del total de casos diagnosticats l’any 2023 en les dones catalanes.

L'equitat i la importància de situar al pacient al centre de l’atenció

La Federació d'Entitats contra el Càncer (FECEC)  se suma a la campanya de la Union for International Cancer Control (UICC), entitat que impulsa la celebració del Dia Mundial contra el Càncer, i que enguany situa l’eix de la campanya en l’equitat pel que fa a l’accés a la prevenció, detecció precoç i tractaments del càncer.

El lema de 2023 i 2024, 'Per unes cures més justes', és una crida a l’acció als governs de tot el món perquè es fomenti una atenció centrada en el pacient que reconegui les necessitats úniques de tots els grups de pacients i promoure la seva participació en les decisions sobre la seva salut. També es demana que es treballi sobre els determinants socials sistèmics de la salut que impedeixen que una persona accedeixi a l'atenció oncològica i abordar els prejudicis i les suposicions basades en diversos marcadors socials treballant amb les comunitats per a aconseguir programes més eficaços i centrats en les persones. La UICC demana que el benestar de tots els ciutadans se situï en el centre de les polítiques sanitàries per a garantir que totes les persones tinguin el mateix accés a l'atenció que salva vides, sense importar les seves circumstàncies.

I és que, segons la International Agency for Reseach on Cancer (IARC) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es calcula que fins a 3,7 milions de vides es podrien salvar amb estratègies adequades als recursos existents quant a prevenció, cribratge i tractament del càncer.

La necessitat d’aquesta equitat i de situar el pacient al centre de l’atenció connecta amb el que s’estableix al Pla contra el Càncer de Catalunya 2022-2025, document alineat amb el Europe’s Beating Cancer Plan de la Unió Europea, que demana situar el pacient al centre de l’atenció, oferint-los una atenció integral que abasti la part sanitària, psicològica i social, a més d'un acompanyament integral després de superar o cronificar la malaltia.

Dreta