La FECEC urgeix a tornar a la normalitat en l’atenció oncològica

Reclama al nou Govern que capgiri “de manera urgent” els retards en les proves diagnòstiques. 

 

Content
Esquerra

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) reclama al nou executiu català que centri els esforços a tornar, com més aviat millor, a la normalitat en l’atenció oncològica. A Catalunya el càncer és una de les principals causes de mort per malaltia. La crisi sanitària de la Covid-19 ha provocat retards en les proves diagnòstiques i en el funcionament dels programes de cribatge poblacional que repercuteixen amb un possible impacte negatiu en el seu pronòstic. De fet, s’estima que aquest 2020 s’han deixat de diagnosticar 1 de cada 5 casos, segons la Societat d’Oncologia Mèdica (SEOM).

La FECEC espera que el càncer se situï al centre de les prioritats de l’acció de govern perquè Catalunya s’aproximi al Pla Europeu de lluita contra el càncer. També espera un nou govern fort, cohesionat i estable que permeti avançar en l’estratègia per fer front a aquesta malaltia. En aquest sentit, alerta que calen mesures de suport a la rehabilitació, integració social i reinserció laboral. També insta al nou executiu a reforçar l’atenció psicosocial i de suport social, després de constatar un augment d’un 21% de les demandes d’aquests serveis per la pandèmia.

En detecció precoç, la FECEC reclama una reforma de l’atenció primària. Insta a establir el cribatge poblacional per al càncer de cèrvix, com succeeix amb el de càncer de còlon, en compliment amb l’Estratègia en Càncer aprovada pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats