La Llei per fer front el sensellarisme torna al Parlament
La norma, que va decaure per la convocatòria d'eleccions anticipades, ha entrat a tràmit amb el suport de la majoria de grups parlamentaris.
La Llei per fer front el sensellarisme s'ha tornat a registrar al Parlament amb el suport de la majoria de grups parlamentaris (Socialistes i Units per Avançar, Junts, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Popular de Catalunya, Comuns, i la Candidatura d’Unitat Popular - Defensem la Terra) després que decaigués l'any passat a causa de la convocatòria d'eleccions anticipades. La iniciativa ha estat impulsada pel món social i acadèmic, en concret, per la la Comunitat de Sant’Egidio, Sant Joan de Déu Serveis Socials, Arrels Fundació, Càritas Catalunya i Assís Centre d’Acollida; i per Antoni Milian i Massana, catedràtic honorari de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), qui ha dirigit la proposta del text legal. A més, el text compta amb el suport de 35 entitats de primer, segon i tercer nivell de l'àmbit social i 5 col·legis professionals.
La Llei té com a objectiu erradicar el sensellarisme més cru, el de les persones que viuen al carrer i a centres per a persones sense llar, i defensa que són subjectes de dret. És una proposta sense precedents i pionera al conjunt d'Europa perquè inclou la creació de la figura de l’espai residencial digne, que permetrà erradicar la situació de les persones que viuen al carrer incorporant aquest servei com una prestació garantida en la Cartera de Serveis Socials.
La proposició de llei recorda també l’obligació de l’empadronament a tots els municipis -encara que la persona visqui al carrer- cosa que ha de garantir l’accés al sistema públic de serveis socials, a l’assistència sanitària, i fomenta l’exercici del dret a la prestació de la renda garantida de ciutadania o a ser beneficiàries de l’ingrés mínim vital. La proposició posa en relleu la importància d'establir una equitat territorial, que actualment no es dona. El text legal també estableix l'obligació de fer recomptes i enquestes en els municipis de Catalunya amb més de 50.000 habitants, amb l’objectiu de dimensionar la problemàtica del sensellarisme i elaborar un mapa del sensellarisme a Catalunya
"Màxima agilitat i celeritat per aprovar la Llei"
Les entitats socials reclamen la màxima agilitat i celeritat perquè s’aprovi la proposició de llei el més aviat possible. El text legal presentat és el mateix que el de la legislatura anterior i només se li han fet petites correccions tècniques.
Les entitats promotores de la iniciativa destaquen que la xifra de persones en situació de sensellarisme ha augmentat exponencialment durant els darrers anys i s’estima que supera les 24.000 persones. L’objectiu d’aquesta proposta de text legal és posar fi a la situació que viuen les persones que dormen als carrers de pobles i ciutats de Catalunya, assolint la protecció, promoció, integració, inserció i emancipació plena de les persones sense llar, així com regular per llei les actuacions i els serveis que les administracions públiques haurien de dur a terme al territori català per garantir els drets de les persones sense llar.