LA PINCAT reclama més participació de la infància en la presa de decisions que l'afecten

El 20 de novembre el dia Mundial de la Infància.

Content
Esquerra

La PINCAT va recolzar al 2014 el Pacte per a la Infància de Catalunya i va adquirir el compromís d’impulsar la participació activa dels infants i joves a les seves entitats.

Com ja és conegut, la convenció sobre els Drets de l’infant, ratificada al nostre país al 1991, recull el dret a la participació dels infants, com a ciutadans i ciutadanes del present, amb dret a expressar-se, a opinar i a associar-se, però tot i tenir clar que parlem d’un tema de dret, ¿Per què ens costa tant donar veu als infants? Per què a les entitats socials d’infància no hi ha infants que participin de la Governança de les mateixes? Aquestes preguntes van ser les que van portar a la PINCAT a endegar, durant el 2015 i 2016, un procés per animar a les entitats d’infància a promoure experiències on els infants prenguessin paper actiu en aspectes que afectessin a la governança de l’entitat.

Algunes de les accions que s’han portat a terme han estat: la creació de consells d’infants en algunes de les entitats,  el redisseny d’alguns espais de presa de decisions de l’agrupament o l’esplai i, fins i tot, l’impuls de projectes que pretenen transformar i millorar la vida no només de l’entitat sinó també del barri. A més a més ens han ensenyat que tenen molt clar el que necessiten per poder dir la seva: “que els adults ens escoltin amb atenció”, “espais de diàleg i vies de comunicació”, “educadors motivats”, “responsabilitat compartida”..., així com tot allò que limita o coarta la seva participació: “No entendre que ens podem equivocar, i criticar-nos si ens equivoquem”, “ “Poca iniciativa i implicació dels infants i joves”, “que els grans no manin tant”...

Els infants i joves aporten una visió de les coses, que només si els hi preguntem ens les podran explicar.  Necessitem, doncs, la complicitat de la infància en la construcció de la societat actual. Un 21% de la població a Catalunya són infants i joves, per tant, la societat no pot prescindir de la veu, de les idees, de les capacitats constructives d’aquest 21% de ciutadans/es. 

Des de les entitats que conformen la PINCAT volem que la veu dels infants sigui escoltada com una veu plena d’oportunitats, com una veu que suma i que no podem obviar, perquè tal com ens recorda el pedagog innovador Korczak, “els infants no són les persones de demà, són persones des d’avui”. Treballem per acabar amb la infància invisible i fer possible un món construït, també, des de la mirada dels més petits.