La Plataforma per a una fiscalitat justa alerta de la poca transparència dels beneficis fiscals

Cada any es perden entre la hisenda autonòmica i estatal 5.501 milions d'euros.

 

Content
Esquerra

La Plataforma per a una fiscalitat justa, ambiental i solidària ha alertat en un informe de la poca transparència i el caràcter regressiu de l'actual sistema de beneficis fiscals, segons ha detallat l'organització aquest dijous en un comunicat.

En l'informe 'Beneficis fiscals, beneficis per a qui?', que analitza els impostos de successions i donacions, patrimoni, i renda de les persones físiques i societats, la plataforma ha assenyalat que cada any es perden entre la hisenda autonòmica i estatal 5.501 milions d'euros en beneficis fiscals i aquests guanys, per a l'organització, són discutibles tant per la seva utilitat pública com pel seu caràcter regressiu.

Per 2017, la previsió de beneficis fiscals va ser de 31.867,6 milions d'euros a nivell estatal i de 10.280,9 milions a nivell autonòmic --xifra que representa el 5% del PIB català--, i l'informe indica que en la majoria dels casos no s'ha trobat "la justificació ni el suport constitucional de la finalitat pública d'interès social que es vol perseguir amb la implementació dels beneficis fiscals".

A més, la plataforma ha subratllat que no existeixen indicadors de seguiment i avaluació de la idoneïtat dels instruments utilitzats per a aquests beneficis fiscals ni de valoració de la proporcionalitat entre la conducta exigida i la quantia del benefici.

La plataforma ha reclamat un major control polític dels beneficis fiscals en les fases de definició i de liquidació, i la revisió i eliminació d'alguns d'aquests.

Ha apostat per unes administracions públiques que facin política social des de les polítiques de despesa, ja que ha remarcat que aquestes permeten un major control i seguiment dels recursos, a diferència de quan s'apliquen beneficis fiscals.

També ha exigit la fi del "tracte de privilegi" en la reducció dels tipus de le societat d'inversió, per la qual cosa ha demanat l'eliminació del règim fiscal per les Socimis i les Sicav a causa del seu caràcter especulatiu.

 

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats