La Taula del Tercer Sector insta l’Estat a fer cas de la 10a sentència del Constitucional sobre el 0,7% de l’IRPF

El Tribunal Constitucional ha tornat a sentenciar que són les CCAA les qui han de gestionar les subvencions del 0,7%.

Content
Esquerra

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials, valora positivament la sentència del Tribunal Constitucional que s’ha fet públic i que ha tornat a donar parcialment la raó a la Generalitat en la batalla que manté des de fa anys per a la gestió de les subvencions amb càrrec al 0,7% de l'IRPF. Entre d’altres, la sentència li retreu a l'executiu central haver envaït les competències autonòmiques. La Taula del Tercer Sector insta l’Estat a fer cas de la nova sentència del Constitucional sobre la gestió del 0,7% de l’IRPF, la desena que dóna la raó a la Generalitat en aquest tema.

La sentència del Constitucional diu a l'Estat que pot assenyalar prioritats, criteris, requisits i objectius que orientin la concessió de les subvencions socials, però sempre deixant ampli marge a les comunitats autònomes per desenvolupar i aplicar la normativa general. Per aquesta raó, l'executiu central no pot convocar, resoldre, executar o tramitar les subvencions, li recorda el TC al govern espanyol.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya sempre hem vingut reclamant el traspàs de la gestió del 0,7% de l’IRPF des de Catalunya ja que considera que el sistema actual és injust, envaeix competències de la Generalitat i perjudica a nombroses entitats catalanes ja que molts dels diners que s’aporten des de Catalunya no acaben revertint en projectes socials d’entitats socials catalanes.

Les entitats que no actuen a tot l’Estat han anat perdent pes en la convocatòria dels darrers anys, malgrat que l’àmbit natural d’actuació dels projectes i programes socials siguin les comunitats autonomies que són les què tenen les competències en aquest àmbit.

Sense anar més lluny, el 2015, Catalunya va aportar 57,6 milions per a finalitats socials a través de la casella de l’IRPF però tan sols van retornar 31,2 milions per a projectes impulsats per entitats catalanes.  D’aquesta quantitat, 12,8 milions van anar destinats a 60 entitats amb programes d’actuació estrictament local i autonòmic (la resta per programes d’àmbit estatal), que són les entitats que la convocatòria de bases de subvencions podria deixar al marge d’aquest repartiment. Si Catalunya rebés en subvencions la part proporcional d’allò que aporta, els programes d’àmbit local i autonòmic veurien doblat el seu volum de subvencions via IRPF fins als 25 milions.

Pel president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa “Després de 10 sentències del Constitucional  que ens donen la raó, ja és hora que l'Estat faci cas dels Tribunals. Sempre hem considerat i defensat que correspon a les comunitats autònomes portar a terme la distribució d'aquests recursos i ara el Constitucional ens dóna, altre cop, la raó”, conclou.

Dreta
Temàtica