Les entitats reclamen que la salut mental i les addiccions siguin una prioritat política en aquesta legislatura

Adverteixen un creixement exponencial de les necessitats de les persones amb trastorn mental i addiccions.

Content
Esquerra

Les entitats membres del Pla integral de salut mental i addiccions, entre les quals Fòrum Salut Mental, Salut Mental Catalunya i la Federació Catalana de Drogodependències, demanen que la salut mental i les addiccions siguin una prioritat política en aquesta legislatura, en especial en aquest context de pandèmia on s’està incrementant la incidència dels trastorns mentals en la població. 

Les entitats reclamen que es reverteixin, de manera urgent, el no compliment dels compromisos de la Generalitat, com a òrgan integrador de les polítiques dels seus diferents departaments i la no priorització de l’estratègia del Pla Integral per a les persones amb trastorns de salut mental i addiccions, tot i els missatges i declaracions públiques fetes des de membres del govern.

Per això, demanen:

- El lideratge determinat, efectiu i programàtic del govern de la Generalitat per exigir el compliment dels compromisos dels diferents departaments i integrar les polítiques socials i de salut que afecten la salut mental i les addiccions. Cal fer un reconeixement explícit de la singularitat de la salut mental i les addiccions. I, per tant, cal la creació i el manteniment d’espais específics i singulars de diàleg i participació en els llocs de decisió. El Pla Integral pensàvem que era un bon espai per aquest fi, i veiem com s’ha acabat diluint.

- La definició i implementació d’un full de ruta sistematitzat, participatiu, calendaritzat i avaluable en els àmbits que afecten els diferents departaments, acompanyat dels recursos econòmics i les dotacions pressupostàries adients.

- Les persones amb trastorns de salut mental i addiccions mereixen una igualtat de condicions, tracte i recursos. Cal que, com a país, mitjançant un abordatge integral de les seves necessitats, puguem donar-los resposta. Cal incorporar, a més a més, l’impacte que la COVID19 ja té actualment, a banda del que tindrà a curt, mitjà i llarg termini. Ens posem a disposició per treballar amb el govern per desplegar ja accions concretes amb responsabilitat, implicació i compromís de totes les parts, i creiem que cal fer-ho de manera urgent.
 

Dreta