Salut mental

Impulsant millores en l'atenció a infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental

La jornada servirà per presentar les guies que la Federació Salut Mental Catalunya, ha elaborat en col·laboració amb la Fundació Probitas, ha el·laborat per acompanyar les mares, pares, educadors i altres figures que acompanyen a infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental.

Tindrà lloc el dijous 27 de maig de 2021 (9.15 - 11.30 hores) amb retransmissió via streaming.

Creu Roja: l’impacte de la pandèmia en la salut emocional

Les desigualtats repercuteixen de manera clara en la salut de les persones, especialment de les més vulnerables. El 54% de les persones ateses per la Creu Roja a Catalunya durant la pandèmia afirma que la seva salut emocional s’ha vist afectada arran de la situació d’emergència sanitària o la por a contreure la malaltia. A més, el darrer semestre s’ha triplicat la incidència del coronavirus entre les persones ateses per l’entitat o algun dels seus familiars, que passa del 5% (octubre 2020) al 16,8%.

Webinar 'Tota una vida amb TEA'

Quines són les necessitats de les persones amb TEA i les seves famílies en les diferents etapes de la vida? El webinar de  SOM Salut Mental 360 de Sant Joan de Déu intentarà donar resposta a aquesta pregunta en la propera trobada digital. La xerrada tindrà lloc el dimarts 6 abril de 2021 a les 18h.

Ponents:​
- Rosa Nicolau Palou, psicòloga especialista en Clínica, URTEA (Unitat de referència del trastorn de l'espectre autista) de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Les entitats reclamen que la salut mental i les addiccions siguin una prioritat política en aquesta legislatura

Les entitats membres del Pla integral de salut mental i addiccions, entre les quals Fòrum Salut Mental, Salut Mental Catalunya i la Federació Catalana de Drogodependències, demanen que la salut mental i les addiccions siguin una prioritat política en aquesta legislatura, en especial en aquest context de pandèmia on s’està incrementant la incidència dels trastorns mentals en la població. 

“Cal repensar, reforçar i invertir en el model d’atenció i suport a la salut mental perquè ja era feble i tenia mancances abans de la pandèmia”

1. Quins aprenentatges heu extret dels primers mesos de la Covid-19  i com esteu vivint aquesta segona fase de la pandèmia?
 
El context de pandèmia ha estat complex per a les nostres organitzacions i per a la federació i hem hagut de reaccionar ràpidament com la majoria d’entitats del tercer sector. Hem après diverses coses, entre les quals que, per donar suport a la ciutadania d’una forma ràpida i eficient, ha estat cabdal sumar i organitzar-se de forma conjunta amb totes les associacions federades.

Salut mental: drets, desigualtats i diversitats

Per celebrar els 25 anys del Fòrum Salut Mental, la federació -entitat de la Taula- organitza la taula rodona ‘Salut mental: drets, desigualtats i diversitats’, que tindrà lloc el 15 de novembre al Palau Robert. El col·loqui, que serà moderat i presentat pel periodista de TV3 Xavier Graset, pretén fer un debat obert sobre la salut mental, obrint-lo a altres disciplines i àmbits.

Pla de xoc per a la inserció laboral

COCARMI, Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, ha arribat a un acord amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per millorar les polítiques públiques d'ocupació. L'acord implica que el Departament destinarà 57 milions d'euros a la inserció laboral de les persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental: 42,5M€ per ajudar els Centres Especials de Treball davant la pujada del salari mínim interprofessional i 14,5M€ per a la inserció laboral en l'empresa ordinària.