Les entitats socials impulsen l’avaluació dels seus programes per millorar-ne la qualitat

S'ha presentat la ‘Guia pràctica d’avaluació de programes del Tercer Sector social’.

Content
Esquerra

Unes 150 persones han participat aquest dilluns a la jornada ‘L’avaluació de programes del Tercer Sector social’ organitzada per la Taula del Tercer Sector i Ivàlua. La jornada s’ha celebrat a l’auditori UPF Barcelona. La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa de la subdirectora d’Economia Social, Tercer Sector i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Roser Hernàndez i el president d’Ivàlua, Frederic Udina.

Pel president de la Taula del Tercer Secor, Oriol Illa “és exigible que les polítiques públiques tinguin uns requeriments d’avaluació” . “El Tercer Sector té voluntat de transformació social i per fer-ho , hem poder avaluar la nostra feina” ha dit. Per la subdirectora general d’Economia Social, Tercer Sector i Autoempresa, Roser Hermàndez “l’avaluació ens ha de permetre fer propostes de millora en l’atenció a les persones”. Durant el seu torn d’intervenció, Frederic Udina, president d’Ivàlua ha defensat que “fer avaluació d’un programa ens permet aturar-nos i veure si fem bé, o no, la nostra feina”.

La ponència inaugural de jornada ha anat a càrrec de la subdirectora de la Fundació Avedis Donabedian, Pilar Hilarión titulada ‘La importància de l’avaluació dels programes i serveis del Tercer Sector per a la millora de l’atenció social’.  Per Hilarión “hem de saber on estem per saber on hem d’arribar”. Per Hilarión “és molt important fer avaluació des de l’inici. Cal saber si ho estem fent bé en tot moment”.  La subdirectora de la Fundació Avedis Donabedian també ha ressaltat que “avaluar és un procés per determinar en quina mesura hem assolit els objectius establerts. Ja que si no s’avalua es desconeixen els problemes reals i no es pot millorar”.  “Establir un bon sistema d’avaluació requereix temps i compromís de tots” ha sentenciat.

Per la seva banda Miquel Àngel Alegre, analista d’Ivàlua ha presentat la ‘Guia pràctica d’avaluació de programes del Tercer Sector social’ que ha estat elaborada conjuntament per la Taula del Tercer Sector i Ivàlua. En el procés d’elaboració de la Guia hi ha participat una vintena d’entitats socials. La Guia aspira a proveir un marc conceptual i metodològic comú i bàsic que contribueixi a motivar i orientar la pràctica avaluativa de les entitats, una aportació que comença per fer explícites quines són les preguntes clau que els diferents tipus d’avaluacions poden ajudar a respondre: preguntes sobre la problemàtica que justifica la intervenció, sobre el disseny del programa, sobre la seva implementació i sobre el seu impacte social i econòmic.

La jornada ha acabat coneixent les experiències de Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Joia i Plataforma Educativa en l’àmbit de l’avaluació dels seus programes.

Dreta
Temàtica
Adjunts
Banner

Destacats