Llegeix les propostes electorals de la Taula al Parlament Europeu

25 propostes per a establir vies de cooperació amb el tercer sector social per la millora social i democràtica de la Unió Europea.

Content
Esquerra

Amb motiu de les eleccions del 9-J al Parlament Europeu, la Taula ha elaborat el document “Per una Unió Europea oberta, de drets i democràtica” amb 25 propostes electorals que s’estructuren al voltant dels següents eixos i demandes: construir una Europa justa; consolidar l'Europa cuidadora, apostar per una Europa oberta, promoure una mirada social per l'Europa emprenedora i comprometre's amb l'Europa democràtica. 

La Taula ha elaborat aquest document després d’un procés participatiu extens, que ha involucrat els seus grups de treball i també les aportacions d’aliances externes. L’objectiu de la Taula és posicionar aquest document com un punt de referència per fer seguiment i construir aliances amb els i les representants al Parlament Europeu que posicionin la capacitat del tercer sector social per millorar i aterrar la seva agenda legislativa al nivell territorial.

Entre les propostes del document, destaquen: revigoritzar el compromís europeu amb l’erradicació de la pobresa, blindant la inversió social; impulsar noves estratègies europees en àmbits clau d’atenció a les persones - com ara drets de les persones grans, la salut mental, l’autisme i el dret al temps i conciliació; defensar polítiques europees i dels estats sobre les migracions basades en els drets humans; i potenciar una nova fase del Pla d’Acció Europeu per l’Economia Social, que afavoreixi nous sistemes de suport i eines de col·laboració público socials.

També es plantegen prioritats com millorar la implementació del Fons Social Europeu, alineada a iniciatives estratègiques com l’Agenda Europea de Competències; consensuar una política d'habitatge europea comuna, que serveixi com a marc per destinar recursos econòmics per ampliar el parc d’habitatge social; així com, desenvolupar una mesura política transversal sobre el Futur de la Protecció Social, que abordi de manera holística l’evolució dels sistemes de benestar.

Pel que fa al tercer sector, les entitats reclamen millorar l’articulació entre les polítiques socials europees, la implementació als estats membres i el funcionament del diàleg social; crear una plataforma de relació i interlocució entre les diferents entitats socials europees i les comissions del Parlament Europeu i enfortir la capacitat de les organitzacions del tercer sector social per actuar com a grup d'interès a Europa

En el document, la Taula recorda que les eleccions europees del 2024 estan marcades per l’auge de discursos, moviments i actes institucionals que disputen els drets humans i la convivència democràtica i que són una clara amenaça per a l’Europa dels valors. Per tant, aquests comicis seran d’impacte a Brussel·les i a Catalunya, als estats membres i arreu del món. La Taula reclama la necessitat d’enfortir els compromisos polítics, les aliances i l’enginy organitzatiu de la societat i la política europea per fer front a les derives antidemocràtiques i els discursos d’odi.

Dreta
Banner

Destacats