Pere Tarrés proposa als partits polítics 10 accions per situar els infants com una prioritat política

L’entitat defensa que les eleccions municipals del 28 de maig poden ser  una oportunitat per construir poblacions on els infants creixin i es desenvolupin feliços.

Content
Esquerra

La Fundació Pere Tarrés defensa que la infància és una etapa clau en el desenvolupament de la persona en la qual es comencen a construir la personalitat i els valors i, per això, ha preparat un document amb propostes que ha fet arribar als principals partits polítics que es presenten a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig.

Diverses dades evidencien que la infància no és una prioritat política: mentre un 28% dels infants es troben en risc de pobresa a Catalunya, només s’inverteix un 1% del PIB en polítiques d’infància i joventut, una de les xifres més baixes d’Europa. Per revertir la situació, el document de la Fundació planteja accions que poden millorar la situació de la infància i que es poden desenvolupar des de la proximitat i les competències municipals. Les propostes són: 

  1. Potenciar l’activitat d’educació en el lleure dels centres d’esplai i agrupaments escoltes del municipi, amb recursos suficients i estables i amb espais adequats facilitats per l’ajuntament. De la mateixa manera, afavorir que tots els infants del municipi puguin participar en activitats de lleure educatiu i culturals de qualitat.
  2. Potenciar l’acompanyament a la petita infància amb escoles bressol i altres serveis que ofereixen experiències educatives enriquidores i permeten la conciliació familiar en aquesta etapa crítica del creixement de la persona.
  3. Dissenyar municipis amigables per als infants, pacificant les ciutats i preveient  espais segurs, estimulants, accessibles, saludables i adequats a diferents edats.
  4. Afavorir la participació dels infants en les decisions que els afecten i impulsar espais d’escolta activa sobre l’escola, salut, lleure o cultura, entre d’altres.
  5. Atendre les necessitats educatives especials, afavorint espais inclusius en totes les activitats i serveis.
  6. Acompanyar les famílies perquè disposin de les condicions laborals, culturals, educatives, habitacionals i sanitàries que permetin que els infants creixin en condicions dignes i enriquidores.
  7. Afavorir la igualtat d’oportunitats en l’accés a la salut física, mental i emocional,vetllant per necessitats com ara l’esport, l’alimentació saludable, la salut mental la salut bucodental i ocular, la logopèdia o dificultats d’aprenentatge.
  8. Impulsar la coordinació de tots els agents que treballen amb els infants en el municipi: escoles, serveis socials, salut i centres d’educació en el lleure i no formal.
  9. Potenciar els centres socioeducatius que siguin integradors amb infants en risc i sense, amb unes condicions de finançament i funcionament estables.
  10. Instaurar el concert social com a mecanisme habitual de prestació de serveis socials i educatius, d’acord amb les fórmules legals vigents, i es ponderi la qualitat i l’arrelament al territori, i així es doni estabilitat a serveis, equips i entitats. 
Dreta