“Soc dona i tinc veu, no parlis per mi”

Les dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat reclamen que la seva veu sigui escoltada.

Content
Esquerra

La Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT) ha fet públic un vídeo amb motiu del Dia Internacional de la Dona en el qual diverses dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat reivindiquen el seu dret a ser escoltades. Sota el lema “Soc dona i tinc veu, no parlis per mi”, el vídeo reclama que s’incorpori la veu de les dones i les nenes amb grans necessitats de suport en les decisions que els afecten directament i en el moviment feminista.

A Catalunya, hi resideixen almenys 6.874 dones amb la paràlisi cerebral i pluridiscapacitat. Aquestes dones estan exposades a una doble vulnerabilitat per la seva condició de gènere i de discapacitat. Segons dades de Confederación ASPACE, el 46,5% de les dones amb paràlisi cerebral afirmen patir discriminacions a la seva vida diària, un percentatge que és gairebé el doble que els homes amb paràlisi cerebral que afirmen haver patit discriminacions.

Moltes de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat tenen grans necessitats de suport i un estat de salut fràgil, per la qual cosa sovint requereixen una intervenció individualitzada al llarg de tota la seva vida. Això, per a la presidenta de la FEPCCAT, Mercè Batlle, “no pot ser una excusa perquè les dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat no puguin prendre les seves pròpies decisions com marca la Convenció sobre els Drets de les persones amb Discapacitat”. 

Marta Abelló, dona amb paràlisi cerebral vinculada a l’Associació AREMI, explica que “molta gent no et valora com a dona, sovint només veuen la cadira, no veuen la persona”. En aquest sentit, Sandra Marrugat i Cristina Salvatella, dues dones amb paràlisi cerebral de la Fundació ASPACE Catalunya, expliquen que demanen que es garanteixi “la igualtat d’oportunitats de totes les persones” i, per això, és clau treballar aquest tema a nivell educatiu des de les escoles”. FEPCCAT insta a les administracions i a la societat a prendre les mesures necessàries per garantir que les dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat puguin exercir plenament els seus drets i participar activament en tots els àmbits de la vida, sense discriminació ni obstacles.