1a jornada d’Enxarxament sobre fons europeus entre tercer sector social i universitats

Entitats socials i món universitari s'han posat en contacte mitjançant un format innovador, que ha identificat oportunitats de cooperació al voltant de projectes i fons europeus. 

Content
Esquerra

L'oficina internacional de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha organitzat la 1a jornada d'Enxarxament sobre fons europeus entre entitats socials i grups de recerca i actors universitaris, que ha tingut lloc aquest 30 de juny en un format telemàtic. A la trobada, la Taula ha facilitat el contacte entre representants del tercer sector social i el món universitari mitjançant un format innovador, que ha identificat oportunitats de cooperació al voltant de projectes i fons europeus. Per exemple, en l'organització d’activitats de ciència ciutadana, recollida i anàlisi de dades i treball de camp; organització de formacions, activitats de divulgació i propostes d’intercanvi de coneixement; i desenvolupament de noves propostes de recerca.

La col·laboració amb grups de recerca facilita i accelera la participació del tercer sector en projectes europeus, sigui a través de la participació com a entitats associades en projecte existents, com per la presentació conjunta de noves propostes de projectes. 

Les afinitats temàtiques i la implementació territorial són factors a tenir en compte per acostar ambdós actors i donar peu a noves col·laboracions; en efecte, la proximitat amb la ciutadania i l’expertesa temàtica de les entitats són una “fórmula guanyadora”, molt ben valorada per la Comissió Europea a l’hora d’adjudicar recursos a projectes de recerca, el que motiva cada cop més grups de recerca a generar aliances amb les entitats socials.

Segons el vicepresident de la Taula del Tercer Sector i responsable d’internacionalització, Jesús Delgado, la jornada ha servit per defensar la necessitat de "construir projectes de recerca en base a les necessitats socials" i per aprendre a "aprofitar les xarxes compartides entre l’àmbit de la recerca i del tercer sector en la comunitat i la seva implantació en el territori per afavorir la innovació social i per generar encara més impactes”.

La jornada ha comptat amb presentacions de l’AGAUR i de representants institucionals i de grups de recerca de la UPC, el Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, la UVIC, la UOC, el Campus Docent Sant Joan de Déu-UB i la ESCI-UPF. 

L’oficina internacional de la Taula donarà continuïtat a l’agenda d’enxarxament a través de la seva pàgina web dedicada a fons europeus i tercer sector, així com per mitjà de noves jornades d’enxarxament amb altres actors públics i privats a Catalunya i arreu.

Compartirem l’informe-resum i la video-gravació de la jornada en els propers dies.