4 de cada 10 famílies amb infants i adolescents atesos per Càritas Barcelona estan en exclusió social

Un 20% de les famílies amb menors ateses per Càritas Barcelona viuen sense cap ingrés, 16 punts més que abans de la pandèmia

Content
Esquerra

Càritas Barcelona ha presentat el seu informe de final d’any on apareixen diverses dades alarmants sobre la situació de vulnerabilitat de famílies amb infants i adolescents.

A la diòcesi de Barcelona, l’exclusió social de les llars amb infants i adolescents és del 40%, i es duplica en el cas de les famílies sense fills. Tanmateix, aquesta exclusió és més intensa en les llars monoparentals, ja que 1 de cada 2 famílies es troba en exclusió social. Gairebé la meitat de les llars amb menors tenen dificultat per arribar a finals de mes, i el 43% no disposa d’ingressos per a despeses imprevistes.

Les famílies manifesten dificultats en tots els àmbits de la vida, però destaca que un 36% han hagut de reduir les despeses en alimentació, i un 52% les despeses en vestit i calçat. A més, un 11% s’han vist obligades a compartir pis amb persones desconegudes, i el 26% han tingut impagaments relacionats amb l'habitatge.

Pel que fa a les famílies amb infants i adolescents ateses per Càritas, un 20% de les famílies viuen sense cap ingrés, 16 punts més que abans de la pandèmia. Això ha tingut conseqüències en tots els àmbits de la seva vida i, per exemple, un 44% de les llars no aconsegueixen alimentar-se adequadament. Així mateix, gairebé la meitat de les famílies no poden pagar les despeses relacionades amb l’habitatge (lloguer, relloguer o hipoteca), i un 27% s’han vist obligades a canviar de domicili per manca d’ingressos. Pel que fa a l'impacte en la salut mental, el 67% dels pares i mares de famílies acompanyades per Càritas presenten risc de patiment psicològic, triplicant la situació del conjunt de la població de Barcelona de 15 anys o més (19,9%).

L’emergència econòmica que pateixen les famílies no ha aconseguit apaivagar-se amb les prestacions d’ingressos mínims, només un 9,9% de les famílies amb infants i adolescents ateses per Càritas Barcelona cobren la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) o l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

Llegeix el comunicat sencer