Ara sí

Després d’una precampanya i campanya de les eleccions generals on la qüestió territorial i el conflicte entre Catalunya i Espanya han centrat bona part del discurs dels partits, ara sí que hem pogut conèixer algunes de les propostes socials que proposen les formacions per a les eleccions municipals i europees. 

Content
Esquerra
Ha estat fora del focus mediàtic i com a avantsala a les eleccions municipals i a les europees, les pròximes cites del 26-M. 'Compromisos per unar Barcelona social', el debat d’alcaldables amb el Tercer Sector, organitzat per la Taula, ha servit per aprofundir en les prioritats socials d’Ada Colau (BComú), Elsa Artadi (JuntsXCat), Manuel Valls (Barcelona pel canvi-Ciutadans), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Bou (PP) i Anna Saliente (CUP). Ha estat el primer debat que ha reunit tos els i les caps de llista dels partits que, actualment, tenen representació a l’Ajuntament de Barcelona i el primer que s’ha centrat única i exclusivament en matèria social i en temes clau com el dret a l’habitatge i l’energia o les polítiques d’inclusió i ocupació. 
 
I en menys d’una setmana, la Taula ha aconseguit reunir de nou representants dels partits que es presenten a les eleccions europees. Amb Jordi Solé (ERC), Ernest Urtasun (En Comú Podem), Laura Ballarín (PSC) i Jordi Cañas (Ciudadanos), hem debatut sobre 'Europa: l'oportunitat per garantir els drets socials' i, en concret, sobre els reptes comunitaris com la política de migració i refugi, el Pilar Europeu de Drets Socials, la garantia d’uns ingressos mínims i la precarietat laboral.
 
Per fer incidència en els programes electorals dels partits i en la futura acció de govern o parlamentària, la Taula ha elaborat diversos documents que recullen les prioritats del Tercer Sector. ‘Compromís local per garantir els drets socials’ són les 87 propostes de les entitats socials per a les eleccions municipals i per a uns municipis més inclusius i que garanteixin la igualtat d’oportunitats; ‘Construïm una Europa més justa, participativa i integradora’ són les 30 propostes del Tercer Sector per a les eleccions al Parlament europeu i per a la garantia dels drets socials; i ‘Són per a tu una prioritat’ són les propostes de la PINCAT per avançar i millorar en la promoció, la defensa i la protecció dels drets de la infància. Ambdós comicis són clau per a la lluita contra la pobresa i les desigualtats. De les eleccions municipals, necessitem que sorgeixin ajuntaments compromesos i apoderats, amb més competències en matèria de serveis socials i amb més recursos econòmics, i dels comicis europeus, necessitem un Parlament Europeu fort que reforci els fonaments d’una Europa social que ara es veu amenaçada per l’auge de moviments xenòfobs i excloents. 
 
Dreta