"Cal agilitzar l'accés als drets socials": reunió amb el conseller Carles Campuzano

A la trobada entre la Taula del Tercer Sector i el conseller de Drets Socials, s'ha de posat de manifest la necessitat de reforçar l’atenció i l'acompanyament social en un moment especialment crític com l'actual.

Content
Esquerra

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya s'ha reunit amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; el secretari general, Oriol Amorós; el secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs, en la primera trobada amb l’actual equip del Departament.

A la reunió s'ha posat de manifest la necessitat de reforçar l’atenció i l'acompanyament social en l’actual context i amb la vista posada en garantir la cohesió i l’accés als drets socials. "Amb la Taula del Tercer Sector coincidim en la necessitat d’agilitzar l’accés als drets socials. Hem de simplificar els processos administratius i fer-los més àgils i eficaços per garantir que les persones en situació de vulnerabilitat tinguin garantits tots els seus drets, especialment en un context socioeconòmic complex com l’actual" ha manifestat Campuzano, una prioritat compartida per la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina. "Millorar i agilitzar aquestes traves burocràtiques és imprescindible perquè són un veritable obstacle per accedir als drets socials".

A la trobada s’ha posat en valor la decisió anunciada per la Generalitat d’augmentar en un 8% l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), una mesura en la qual la Taula hi ha estat treballant amb el Govern. Aquesta actualització tindrà una repercussió directa sobre les prestacions de la Generalitat, especialment sobre la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Aquesta prestació "arribarà a més famílies que, a més, estaran més ben protegides" ha explicat el conseller perquè se n’augmentarà la dotació. Campuzano ha tornat a reclamar el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per "fer-ne una gestió més eficient i no duplicar finestretes", una petició també compartida per la Taula que des de fa mesos reclama que hi hagi una bona coordinació i bon encaix entre l'ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania per evitar disfuncions i que les persones hagin de passar per dos processos burocràtics. 

"Garantir l’estabilitat de les entitats socials i reconèixer la tasca que desenvolupen els professionals del sector és una prioritat d’aquest Govern" ha subratllat també el conseller. Per això, Campuzano ha assegurat que en pocs dies es farà efectiu l’augment del 3% de la dotació del Departament de Drets Socials al sistema de serveis socials, que ha de repercutir en una millora de les condicions dels treballadors i treballadores i s’accelerarà el pagament de les subvencions pels sobrecostos de la Covid-19 que han hagut d’afrontar les entitats. A més, amb la intenció d’evitar inseguretat econòmica i estretors de tresoreria a finals d’any, també s’avançarà el calendari de les subvencions, tant les que procedeixen de l’IRPF com de la convocatòria de la COSPE.

A la reunió també s’ha fet referència al pla de xoc anunciat al Parlament per reduir les llistes d’espera de la dependència, amb mesures com la concertació de 800 places residencials i de centre de dia per a gent gran, i a la condonació del deute energètic de 41.000 famílies vulnerables corresponent al 2021. El 50% de l'import l'assumirà Endesa i l'altre 50% ho faran la Generalitat i ens locals.