Consells bàsics per al benestar d’infants i adolescents afectats pels conflictes armats

UNICEF posa una guia de consells a l’abast de totes aquelles persones que acullen nens refugiats o es desplacen amb ells a causa de les guerres.

Content
Esquerra

UNICEF, en col·laboració amb l’Hospital Vall d’Hebron, ha elaborat una guia bàsica per ajudar a familiars i persones cuidadores d’infants i adolescents refugiats a comprendre i tractar les reaccions psicoemocionals que presenten un cop han abandonat els seus països. Aquesta guia es compon d’un seguit de consells bàsics organitzats per franges d’edat i temàtica que pretenen cobrir les emocions i conductes més habituals i servir d’eina per a afrontar-los millor, així com per a prevenir problemes greus.

El recurs s’ha habilitat en forma de pàgina web i està disponible en castellà, anglès, francès, ucraïnès i rus. Un cop s’hi accedeix, es pot trobar diversos apartats, com ara informació sobre les reaccions que es poden esperar dels infants i adolescents, consells sobre com protegir-los i ajudar-los a sentir-se segurs, recomanacions per a familiars i cuidadors o informació interessant per a persones refugiades que volen sol·licitar protecció temporal o accedir al sistema d’acollida, entre altres.

Cal recordar la importància del benestar psicosocial, que es basa en gaudir dels drets i tenir accés a les necessitats bàsiques (alimentació, habitatge, atenció mèdica, educació, participació), a més d’experimentar la sensació de seguretat que prové de viure en un entorn segur, familiar i de suport. Les situacions de conflicte o crisis humanitàries alteren la normalitat i poden tenir un gran impacte en el benestar psicosocial, la qual cosa afecta al desenvolupament psicològic i social dels infants i adolescents. És important saber gestionar les reaccions i comportaments, que no es manifesten de la mateixa manera en tots els nens i nenes i poden estar influïts pel fet d’haver patit situacions traumàtiques o algun tipus de violència.