El 3-4 novembre es farà el 1r Congrés de Pobresa Energètica

Organitzat per la Taula del Tercer Sector i altres quatre institucions. Es farà a Sabadell, municipi pioner en aquest camp.

Content
Esquerra

Els dies 3 i 4 de novembre del 2016 la Fira Sabadell acollirà el 1r Congrés Català de Pobresa Energètica (CCPE), un espai de debat i reflexió entorn de la lluita contra la vulnerabilitat energètica. Amb l’objectiu d’oferir solucions a problemes concrets, els ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, la Diputació de Barcelona, l’associació Ecoserveis i la Taula del Tercer Sector coorganitzen aquest primer congrés a escala catalana. Les inscripcions estan obertes a www.congrespobresaenergetica.cat.

El congrés es farà a Fira Sabadell i oferirà diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn dels reptes, dilemes, taules rodones i zona expositiva que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica. Comptarà previsiblement amb més de 90 ponents, taules rodones, solucions i tallers demostratius a problemes tècnics, així com aspectes més de caire ètic, jurídic i reivindicatius.

A Catalunya, la pobresa energètica ha crescut en els darrers anys: el 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, una xifra que s’ha duplicat respecte a l’any 2008. Aquesta és una de les conseqüències de l’increment de la pobresa econòmica: un 20,9% de les llars es troben en situació de pobresa, un 26% en risc d’exclusió social (IDESCAT, 2014) i un 12,9% arriba amb molta dificultat a fi de mes. Quant a la taxa AROPE, indicador del risc de pobresa en persones que viuen en llars amb intensitat de treball molt baixa i/o de privació material severa, es fixa en un 23,5%. Concretament, és la proporció de la població que o està per sota del llindar de risc de pobresa (19%) o viu en llars amb baixa intensitat (8,8%) o viu en llars amb privació material severa (7,6%) (IDESCAT, 2015).

Paral·lelament, Endesa finalment ja no tallarà el subministrament elèctric a les famílies amb risc d'exclusió social a Catalunya. Així ho ha notificat als principals ajuntaments, deu dies després que el consistori de  Sabadell iniciés el procés sancionador contra aquelles empreses energètiques que no complissin la llei contra la pobresa energètica, aprovada pel Parlament  fa un any per unanimitat.

Endesa enviarà "una carta personalitzada al client, per sol·licitar la seva autorització expressa per traslladar les dades de caràcter personal vinculades al seu subministrament al servei social del municipi o comarca, per tal de sol·licitar l'informe que determina si està en risc d'exclusió residencial". Si en un període inferior a trenta dies rep l'autorització firmada, l'empresa enviarà les dades a la regidoria.