Front comú per evitar que les entitats petites hagin de presentar l’impost de societats

La Taula del Tercer Sector considera insuficient l’anunci fet pel Ministre Montoro que Hisenda farà marxa enrere parcialment en la mesura.

Content
Esquerra

La publicació de la Llei 27/2014 sobre l’Impost de Societats, que es va aprovar a finals de 2014, implica que les associacions hauran de presentar la declaració de l'impost de societats sense cap excepció l'any 2016, a partir de l'exercici 2015. La principal novetat de la norma és que s’eliminen els supòsits que eximien d'aquesta presentació una part significativa d'entitats.

Per a la Taula del Tercer Sector, la desaparició d'aquests supòsits d'exempció no contribueix a la millora de la gestió, més aviat al contrari, fa cada cop més complexa la promoció de l’interès general i més difícil l'activitat de les associacions. Per aquest motiu, des de l’estiu passat ha vingut defensant davant Hisenda i dels grups parlamentaris el manteniment dels supòsits d'exempció.

A aquest posicionament s’hi van sumar fa unes setmanes diverses plataformes i federacions del teixit associatiu, com la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Consell d’Associacions de Barcelona, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Moviment Laic i Progressista, la Lafede.cat (Organitzacions per a la Justícia Global), la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya, la Federació Ecologistes de Catalunya, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Federació Catalana d'Entitats Corals.

A hores d’ara tot sembla indicar que com a mínim les entitats més petites s'acabaran deslliurant del pla del PP que pretenia obligar-les a totes, al marge del volum econòmic, a presentar l'impost de societat, equiparant-les amb les societats mercantils. A petició del portaveu de CiU a la comissió d'Hisenda del Senat, Ferran Bel, el ministre Cristóbal Montoro es va comprometre el passat 10 de febrer a suprimir l'impost de societat per a les entitats sense ànim de lucre amb ingressos per sota dels 50.000 euros anuals i quan les seves rendes no exemptes quedin sempre subjectes a retenció i no superin els 1.000 euros anuals.

El senador de CiU Josep Lluís Cleries es va mostrar satisfet per aquesta mesura i va avançar que sobretot moltes associacions de veïns, de gent gran, entitats culturals, clubs esportius i esplais petits seguiran quedant exempts de l'impost de societats. Cleries va recordar que el nou marc fiscal per a les entitats sense ànim de lucre els imposa unes gestions i tràmits que dificulten molt el seu dia a dia. És per això que els grups parlamentaris catalans, en sintonia amb la Taula del Tercer Sector i altres organitzacions socials catalanes, continuen reclamant que en quedin exemptes totes les entitats amb un nivell d'ingressos de fins a 100.000 euros a l'any, com passava fins ara.

Dreta
Temàtica