La Creu Roja a Catalunya ha atès més de 14.000 persones arribades des d’Ucraïna

L’organització ha desplegat dispositius especials d’acollida a diversos punts de Catalunya i ha enviat ajuda humanitària al territori afectat.

Content
Esquerra

El conflicte a Ucraïna suposa l'èxode més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial, en què més de 3,9 milions de persones han abandonat el país. Més de 18 milions de persones necessita assistència humanitària dins o fora d’Ucraïna.

Arran d’aquests fets, la Creu Roja ja ha atès a Catalunya 14.110 persones refugiades, i n’ha allotjat 5.535 a 29 municipis diferents sota el programa d’acollida i integració del Ministeri d’Inclusió, Migracions i Seguretat. Gairebé 2.000 persones, entre voluntaris i tècnics, s’han mobilitzat per oferir ajuda.

Al llarg del mes de març, l’organització ha desplegat dispositius d’acollida a Sants Estació, l’aeroport del Prat, la Fira de Barcelona, les seus de la Creu Roja, La Jonquera, Girona i Figueres per proporcionar primera atenció d’urgència, realitzar cribratges i derivar el trànsit cap a altres zones on s’ofereix orientació, acompanyament emocional, assessorament legal i allotjament d’urgència.

El programa d’acollida i protecció internacional consta de dues fases. La primera és l’acollida a un centre amb l’objectiu de garantir la cobertura de les necessitats bàsiques i l’enfortiment de les competències personals per a viure en la societat d’acollida; la segona treballa la preparació per a l’autonomia i s’inicia quan les persones han rebut l’aprovació a una sol·licitud de protecció internacional.

Més enllà de la seva actuació a Catalunya, la Creu Roja ha volgut cooperar enviant ajuda humanitària per valor de 129.080 euros a Hongria, on la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja té un magatzem regional des d’on distribueix recursos als països afectats per la crisi segons les necessitats.