La PINCAT reclama que la infància tingui un paper més prioritari en totes les polítiques públiques

Defensa la necessitat d’incrementar la inversió pública en infància.

Content
Esquerra

La Plataforma d’Infància de Catalunya formada per 20 organitzacions que alhora formen part de la Taula del Tercer Sector, demana que les polítiques d’infància siguin presents en el conjunt de l’actuació pública i no només en les àrees que li són més pròpiament indicades, i que aquestes es vetllin des de la Comissió d’Infància del Parlament català. La PINCAT ha fet aquesta petició en el marc de la jornada ‘El 25è aniversari de la Convenció sobre els Drets de l’infant. Reptes per a Catalunya i avaluació d’impacte en la infància’ que s’ha celebrat al Parlament de Catalunya i que ha estat organitzada per la mateixa PINCAT, Unicef i la Taula Nacional de la Infància de Catalunya (integrada per la Generalitat de Catalunya i les administracions locals). 250 representants d’entitats socials, administracions, universitats i altres agents han participat en la jornada que ha estat inaugurada Núria de Gispert, Presidenta del Parlament de Catalunya, Neus Munté, Consellera de Benestar Social i Família, Anna Folch, Presidenta d’UNICEF Comitè Catalunya i Paco Estellés, Coordinador de la Plataforma d’Infància de Catalunya.

La Plataforma d’Infància de Catalunya lamenta que la situació, la veu i la imatge de la infància sempre han estat a la cua de les prioritats de la política i de la societat en general i ressalta que resulta impossible assolir el benestar de la infància si els adults que han de vetllar pel seu desenvolupament, és a dir les seves famílies, no gaudeixen ni tenen les oportunitats per accedir a un mínim nivell de benestar. En aquest sentit, la PINCAT demana recolzar i donar suport a les famílies com a principals responsables de donar cobertura a les necessitats dels infants, especialment en aquests moments en que la crisi està afectant de forma més crua aquest col·lectiu. En aquest sentit cal apostar per:  1) posar en marxa la prestació garantida per famílies amb fills a càrrec, de forma que no calgui impulsar polítiques que estigmatitzen els infants en situació de pobresa o que limitin l’acció parental. En aquesta mateixa línia cal iniciar una aposta decidida per: 2) millorar les possibilitats d’accés a l’ocupació de les famílies amb fills a càrrec, no només per millorar la situació econòmica familiar, sinó per garantir l’accés a les oportunitats i bens intangibles i possibilitar així de forma integral el desenvolupament adient dels seus infants.

La Plataforma d’Infància defensa la necessitat d’incrementar la inversió pública en infància, tant en prestacions com en serveis, amb l'objectiu de reduir les taxes de pobresa infantil i promoure el benestar dels infants i les seves famílies. Importància de la reactivació de la inversió a mesura que es vagi superant la situació per recuperar les prestacions que han estat reduïdes durant la crisi (educació 0-3, atenció a la diversitat a les escoles, prestacions per fills a càrrec), etc... Per això és important:  1) mantenir la capacitat de captació de fons de les administracions, defugint de totes les temptacions de reduir els impostos, ja siguin directes o indirectes. 2) equiparació a la mitjana de pressió impositiva de la UE, 3) principi de proporcionalitat, 4) persecució del frau fiscal, especialment el gran frau.

En el marc del 25è aniversari de la Convenció dels Drets de l’Infant, la PINCAT demana renovar el compromís amb la infància per part del Parlament de Catalunya, el Govern, les administracions locals, les entitats i organitzacions socials, i especialment el conjunt de la societat catalana. Per exemplificar aquest compromís, la PINCAT expressa dues peticions: la primera, necessari mesurar l’avenç de l’aplicació de la Convenció dels Drets dels Infants a Catalunya dotant econòmicament l’Observatori dels Drets de la Infància per a que desenvolupi un sistema d’indicadors que es pugui revisar regularment i que aquest permeti ser una eina per avaluar la feina feta per a ser més eficients i eficaços. I la segona, que el Parlament de Catalunya s’adhereixi, a la Convenció dels drets dels infants i reafirmi el seu compromís per aplicar-la i fer-la possible al nostre país.

En el marc de la jornada celebrada avui, la PINCAT demana que s’assumeixin per part de les administracions les recomanacions que ha plantejat el Síndic de Greuges en els seus informes anuals sobre els Drets dels Infants, així com en els informes específics sobre pobresa, malnutrició i accés al lleure.

 

Dreta