La Taula del Tercer Sector demana més implicació de la indústria mòbil en la inclusió social

Ha presentat un estudi en el Mobile World Congress (MWC).

Content
Esquerra

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social  de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials, ha presentat aquest dijous les conclusions de l’estudi ‘Les necessitats de les entitats del tercer Sector Social de Catalunya en tecnologia mòbil, digitalització i TIC’. La presentació s’ha fet a l’estand de la Fundació Mobile World Capital, dins del Recinte del Congrés de Telefonia Mòbil que se celebra fins avui a Barcelona. En la presentació hi ha assistit Oriol Illa, president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Aleix Valls, director de la Fundació Mobile World Capital, Àngel Font, director Corporatiu de Persones i Estratègia de la Fundació La Caixa, Laia Ortiz, Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, juntament amb representants de nombroses entitats socials catalanes.

L’estudi conclou que les prioritats de les entitats socials en l’àmbit tecnològic són:

  • La transformació digital: Necessitat de més lideratge dins de les entitats del Tercer Sector i d’una major formació dels professionals.
  • Experiència d’usuari: Involucrar les persones usuàries de les entitats socials en tot el procés.
  • Transferència: Acostar les empreses TIC a les necessitats del Tercer Sector i desenvolupar app noves.
  • Avaluació: Avaluar l’impacte dels nous processos de les entitats socials en aquest àmbit.

L’informe sosté que les entitats socials han de treballar internament en la millora de les seves habilitats i coneixements tecnològics, i que cal abordar amb decisió la transformació digital dels processos de la mateixa forma que ho han fet altres sector econòmics. L’estudi també ressalta que la innovació tecnològica serà  una eina capdal per a empoderar les persones en risc d’exclusió ateses per les entitats socials i, alhora, pot ser una eina per a l’obtenció de finançament per al Tercer Sector Social català. Pel què fa al desenvolupament de tecnologia mòbil i apps, l’estudi ressalta que provocaran una major participació ciutadana, una major capacitació d’habilitats i competències de professionals i voluntaris.

Per al president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa cal posar la persona al centre del desenvolupament de la tecnologia mòbil i “només amb un enfocament clarament social del desenvolupament i l’aplicació de la tecnologia mòbil aconseguirem que realment aquesta revolució arribi a tots i cadascun dels nostres ciutadans i ciutadanes”, ha conclòs. A més a més, en cas de no dissenyar la tecnologia i les apps sota criteris d'accessibilitat universal, més de 540.000 catalans i catalanes amb discapacitat en quedarien exclosos.

Oriol Illa ha demanat a la indústria del mòbil “una mirada social més franca, ampla  i generosa” i les administracions públiques “un paper més actiu i rellevant com a tractor de la implantació eficaç de la tecnologia mòbil a l’acció social. Una aliança a tres bandes que faci que el mòbil vagi més enllà d’una eina de productivitat  personal a una arma de transformació social”. “La tecnologia mòbil pot ajudar molt les entitats socials a l’hora d’atendre millor als col·lectius més vulnerables”.

El president de la Taula del Tercer Sector Oriol Illa ha defensat que “podem utilitzar la tecnologia mòbil per posar-la al servei de més i millor educació, de més oportunitats econòmiques i de millors serveis públics i polítiques públiques que  ens puguin garantir i mantenir un sistema de garantia de drets i de protecció social pels més vulnerables”. “Traçarem el camí d’una veritable transformació social gràcies a l’ús responsable de la tecnologia”, ha sentenciat.

La presència de la Taula del Tercer Sector al Mobile World Congress està emmarcada en el projecte ‘m4Social’ impulsat per la mateixa Taula del Tercer Sector i en col·laboració amb la Fundació Mobile World Capital, La Fundació La Caixa, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

El projecte ‘m4Social’ connecta emprenedors i desenvolupadors mòbils així com amb inversors, per tal d’impulsar projectes socials que promoguin la integració i el desenvolupament. El projecte vol aconseguir més i millor impacte social gràcies a la tecnologia mòbil.