Càritas Barcelona fa 80 anys

1,6 milions de persones han estat ateses per Càritas Barcelona durant els seus 80 anys de trajectòria, una fita que celebra recordant el passat i amb la vista posada cap al futur amb un repte: que les persones que acompanyen puguin accedir a una feina i habitatge digne.

Content
Esquerra

Càritas Barcelona, que celebra el seu 80è aniversari, es va constituir el 28 de gener de 1944 com a  Secretariat General Diocesà de Beneficència Cristiana, i va ser una de les primeres Càritas de  Catalunya i del conjunt de l’Estat. Durant tots els seus anys de trajectòria, Càritas Barcelona estima que ha acompanyat a 1,6 milions de persones de la diòcesi de Barcelona. 

La postguerra, les inundacions del Vallès i el Besòs dels anys 60, el barraquisme, el suport a barris de les perifèries de Barcelona, l’acompanyament a infants i persones grans desafavorides, la lluita contra l’atur, l’arribada de persones nouvingudes a l’inici del segle XXI, la crisi econòmica de 2008, la pandèmia de la COVID-19 o l’actual inflació són alguns dels molts episodis en els quals Càritas ha estat present.

Actualment, Càritas està present als 26 municipis de la diòcesi de Barcelona, donant resposta a  més de 16.000 llars, on viuen més de 35.000 persones. A aquesta tasca s’hi suma la  feina de les 167 Càritas parroquials i arxiprestals, que acompanyen gairebé 30.000 llars on viuen unes 75.000 persones. Tota aquesta tasca es desenvolupa gràcies al compromís de les gairebé 3.000 persones voluntàries i a la feina diària de 191 persones contractades i 183 llocs de treball en projectes amb personal extern “Des dels seus inicis, Càritas és i ha estat una entitat de persones voluntàries, i no amb persones  voluntàries. Pot semblar una apreciació menor, però defineix a la perfecció la importància del  voluntariat” afirma Eduard Sala, director de Càritas Barcelona. Sala recorda que l’entitat continuarà treballant per posar la persona i la comunitat al centre amb l’objectiu “d’esdevenir una societat fraterna, acollidora,  solidària i justa, on tothom tingui cabuda i es fonamenti en el bé comú”.