Dia d'Europa: propostes per a una Europa social

El 22% de la població europea es troba en risc de pobresa i exclusió social, això equival a 96,5 milions d'europeus i europees segons dades de l’últim Eurostat.

Content
Esquerra

El 9 de maig se celebra el Dia d’Europa, que commemora la declaració realitzada per l’aleshores ministre francès d’Afers Exteriors, Robert Schuman, a París. Aquell 9 de maig de 1950 es va donar el tret de sortida a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer.

Més de setanta anys després, i malgrat els avenços en matèria de cohesió territorial i signes de recuperació de la darrera crisi econòmica, la prevalença de la desigualtat segueix condicionant el ple avenç de l’ideal europeu. Actualment, el 22% de la població europea que es troba en risc de pobresa i exclusió social, això equival a 96,5 milions d'europeus i europees, segons dades de l’últim Eurostat. A més, el 20% de les persones més riques tenen 5 vegades més ingressos que el 20% de les més pobres. Dones, joves, persones a l’atur i amb un nivell educatiu baix són els col·lectius amb més risc de caure en una situació de vulnerabilitat. 

La Unió Europea ha anat desenvolupant amb el temps una agenda social més ambiciosa. Des del 2016, disposa del Pilar Europeu de Drets Socials que inclou 20 principis per a una UE més justa i inclusiva. El 2021 es va posar en marxa un pla d’acció per fer-lo realitat amb 3 prioritats clares: la igualtat d’oportunitats i l’accés al mercat laboral, les condicions de treball justes i la protecció i inclusió social. Fixant-se com a fita el 2030, el Pilar vol garantir una àmplia protecció social a tota Europa, afavorir la formació i l’ocupació de qualitat i reduir en 15 milions el nombre de persones en risc de pobresa i exclusió social.

El nou marc pressupostari 2021 - 2027 és una oportunitat històrica per afavorir una veritable recuperació social i econòmica postcovid. Aquest nou pressupost compta amb un nou Fons Social Europeu reforçat, que és el principal mecanisme que té Europa per a donar resposta als reptes socials. Per a l’exercici 2021-27, disposa d’un pressupost de 100 mil milions d’euros, un 21% més que en el període anterior.

És clau que aquest nou marc pressupostari generi un impacte social tangible i durador i, per això, cal assegurar que els recursos es destinin de forma efectiva a combatre la pobresa,  incorporant les prioritats dels actors socials directament involucrats i afavorint el diàleg multisectorial. Aquest nou marc és, també, una oportunitat històrica per a incorporar el Tercer Sector Social europeu com a actor de primer ordre en la captació i gestió dels fons. Des de la Taula del Tercer Sector defensem que és clau que el Tercer Sector tingui accés als fons i als processos de decisió de la UE perquè pugui participar en la reconstrucció social postcovid i donar resposta a la crisi, promoure la innovació i l’enfortiment del diàleg social. 

Propostes per a una Europa social:

  • Concretar mesures que garanteixin el dret al treball i a la protecció social dins el pla d’acció del Pilar Europeu de Drets Socials.
  • Aprovar una directiva sobre rendes mínimes i salari mínim europeu.
  • Assegurar una protecció efectiva a les persones demandants d’asil i aprovar una política migratòria comuna.
  • Reforçar la governança social en els processos de decisió europeus i augmentar el reconeixement del tercer sector social i la societat civil organitzada.
     

A més, des de la Taula del Tercer Sector posem a l’abast de les entitats una sèrie d’eines amb l’objectiu que el sector sigui més reconegut, fort i innovador a Europa. 

  • Web ‘Fons Europeus’: https://fonseuropeus.tercersector.cat/ 
    Amb informació pràctica i consells per accedir a aquests recursos de la Unió Europea.   
  • Enxarxa’t: https://fonseuropeus.tercersector.cat/enxarxat/ 
    Un espai on totes les entitats, empreses i administracions poden penjar els seus projectes i trobar altres actors amb qui fer xarxa per presentar-se a convocatòries europees i obtenir finançament.
  • Debat Europa Social ‘Dret a l’habitatge social. Una perspectiva europea’. Veure aquí | Relatoria. 
  • Debat Europa Social ‘La garantia d’ingressos mínims. Una perspectiva europea’. Veure aquí.
  • Relatoria ‘Els fons europeus que inverteixen en les persones (2021-2027). Oportunitats per al sector social de Catalunya’ Llegir aquí.
  • Comissió de seguiment d’Internacional: Espai de treball i trobada per a les entitats federades de la Taula que aborda tots aquests temes, facilita l'intercanvi de coneixements i promou accions conjuntes.