El 60% de les famílies de Creu Roja han demanat ajuda per primer cop a causa de la pandèmia

El 91% creu que seguirà necessitant l’ajuda bàsica en els propers mesos, segons dades de l’últim informe de l’Observatori de Creu Roja a Catalunya. 

Content
Esquerra

El 60% de les famílies ateses i enquestades per la Creu Roja a Catalunya arran de la pandèmia no han demanat mai cap ajuda per cobrir les necessitats bàsiques de la llar, però la gravetat de la situació actual els ha obligat a recórrer-hi per primer cop. Lluny de millorar la situació, el 90% de les persones enquestades considera que continuaran necessitant el suport de l’organització els propers mesos.

Aquestes són algunes de les conclusions del 3r informe de L’Observatori ‘Impacte de la COVID-19 en l’alimentació de la llar’ que s’ha elaborat a partir de les enquestes realitzades els mesos de maig i juny a un total de 1.012 persones ateses dins el Programa d’Ajuda Humanitària de la Creu Roja, en col·laboració amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Segons l’informe, un terç de les famílies enquestades no compten amb cap ingrés mensual estable i en la meitat dels casos aquests s’han vist reduïts a causa de la pandèmia.  Aquesta situació ha implicat que en 4 de cada 10 llars l’ingrés majoritari provingui de prestacions i, per primera vegada en molts anys, no procedeixi dels salaris (27%). En el 12% dels casos, l’alimentació procedeix dels ingressos en l’economia informal.

Entre gairebé la meitat dels enquestats (49%) l’alimentació familiar prové de donacions d’entitats socials, el 40% dels ingressos familiars i el 10% de l’ajuda de familiars i amistats. Però tot i el suport rebut, el 66% pateix algun grau d’inseguretat alimentària i en el 12% dels casos arriba a la inseguretat alimentària severa, és a dir, afecta la qualitat i la quantitat dels aliments consumits per la infància. Així, la meitat de les persones enquestades reconeixen que, per manca de recursos,  en la seva llar han deixat algun cop de tenir una alimentació saludable; una quarta part afirmen que alguna vegada un adult de la família ha patit gana, però no ha menjat i  un 15% dels casos asseveren que  un menor de 18 anys ha deixat algun cop d’esmorzar, dinar o sopar. 

Dreta