La PINCAT adverteix que no s’està garantint els drets de la infància

Ho demostra un estudi que analitza l’estat dels drets abans de la Covid-19, però que també recull les valoracions de les entitats sobre l’impacte de la pandèmia.

Content
Esquerra
La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) de la Taula del Tercer Sector ha presentat l’estudi d'infància i adolescència ‘Anàlisi de la garantia dels drets a Catalunya’, que posa el focus en la situació del col·lectiu abans de la Covid-19, però que també recull la valoració que fan les entitats socials dels efectes de la pandèmia en infants i adolescents i que ha comportat un empitjorament de les seves condicions de vida. 
 
L’informe evidencia que no s’està complint amb la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides i que la vulneració d’aquests drets sobretot és infants i adolescents en situació o risc d’exclusió social i amb discapacitat
 
El document analitza diversos eixos de treball que queden recollits en els articles i principis de la Convenció: drets i llibertats; violències; entorn familiar; cures alternatives, inclusió i pobresa; salut i benestar; educació, lleure i activitats culturals i mesures excepcionals de protecció. La discapacitat s’aborda de manera transversal. 
 
A més d’oferir dades, l’estudi també fa propostes de millora de la cobertura d’aquests drets tant per a les administracions públiques com per a les entitats del tercer sector. En aquest sentit, la PINCAT reclama que la infància no torni a quedar a la cua de les polítiques socials i que sigui una prioritat indiscutible en la pròxima legislatura per acabar, entre altres reptes, amb la xacra de la pobresa infantil que colpeja 1 de cada 3 infants a Catalunya.
 
D'altra banda, en el mateix acte de presentació de l'informe, la PINCAT ha organitzat un debat amb els i les responsables de polítiques d'infància de les principals formacions que es presenten a les eleccions del 14 de febrer. El debat ha comptat amb la participació de Noemí de la Calle de Ciutadans; Lluís Font del PDeCAT; Najat Driouech d'Esquerra Republicana; Beatriz Silva del PSC; Jessica González d'En Comú-Podem; Vidal Aragonés de CUP-Guanyem; Paula Añó del PP i Francesc de Dalmases de JuntsXCat.