Rebuig del sector de la discapacitat a la loteria 'Dooble'

El COCARMI (Comitè Català de Representants de persones amb Discapacitat) considera que instrumentalitza les entitats socials i provoca confusió a la ciutadania sobre el seu finançament. 

Content
Esquerra

El moviment associatiu català de la discapacitat, representat pel COCARMI (Comitè Català de Representants de persones amb Discapacitat), rebutja la nova loteria 'Dooble' de la Generalitat per considerar que instrumentalitza les entitats socials i provoca confusió a la ciutadania sobre el seu finançament. 

El model de la loteria 'Dooble', que celebrarà el seu primer sorteig el proper 20 de desembre i a priori destinarà els beneficis a programes socials, preveu que les entitats sense ànim de lucre comercialitzin participacions de números, en les quals podran sol·licitar al comprador un donatiu addicional per a l’entitat. El COCARMI considera que llançar en aquests moments d'infrafinançament de les entitats socials una loteria basada en aquest sistema és una forma de confondre tant les entitats com els compradors perquè es podria assimilar que el joc pot ser la “solució” per millorar la sostenibilitat de les entitats sense ànim de lucre

“Les entitats del tercer sector social pateixen problemes de finançament des de fa més de deu anys que s'han aprofundit a cada crisi econòmica que hem patit. Pensar que un producte de joc ho resoldrà és un greu error. A més, les entitats socials hem de dedicar els nostres recursos i els nostres esforços a donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables, a vetllar per garantir els nostres drets. Històricament vam ser creades per prestar serveis i programes per a les persones amb discapacitat.” denuncia el president del COCARMI, Antonio Guillén. 

Guillén, a més, afirma que "la gran majoria de les entitats no tenen l'estructura per poder ocupar-se de la venda i la gestió econòmica d'aquesta loteria. Això suposaria un sobreesforç i una responsabilitat per als equips de les entitats, que ja treballen al límit de la seva capacitat.". També afirma que "En compliment de la transparència hauria d'existir informació més clara del previst destí social de les Loteries de la Generalitat.". D'altra banda, el COCARMI considera que hi hauria d'haver diàleg amb les entitats del tercer sector social. "Mai les entitats del tercer sector social, ni específicament les vinculades al moviment associatiu de la discapacitat, hem demanat l'aplicació d'aquest sistema per a millorar el nostre finançament", afirma Guillén. A més, tenir loteria i intentar vendre-la a usuaris i famílies, sovint amb pocs recursos, és una pressió afegida i un possible “xantatge emocional” per fer-los “responsables” de la viabilitat de la pròpia entitat. 

Davant d'aquesta situació, el COCARMI reclama a la Generalitat de Catalunya que es revisi el model de subvencions i de finançament de les entitats del tercer sector social per implementar un sistema més just, estable i equitatiu que n'asseguri la sostenibilitat i, per tant, la continuïtat en la prestació dels serveis d'atenció a les persones més vulnerables. També demana que es retiri la “Dooble” o es replantegi, dissociant-la completament de les entitats del sector social i del seu finançament.