Reunió amb el president de la Generalitat per valorar l'increment de l'IRSC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès; les conselleres, Laura Vilagrà i Natàlia Mas i el conseller Carles Campuzano han mantingut una reunió amb la presidenta de la Taula, Francina Alsina, i el vicepresident, Jesús Delgado.

Content
Esquerra

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya s'ha reunit amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas; i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per valorar l'anunci del Govern d'incrementar un 8% l'IRSC, el barem que dona accés a les prestacions socials i que no es revisa des fa 12 anys.

"Celebrem que el Govern s’hagi fet seva una demanda de les entitats socials d’aquest país que des de fa anys reclamem que aquest barem s’incrementi per fer front a l’encariment del cost de la vida experimentat en els últims anys i celebrem que no només el Govern sinó també els sindicats i les patronals s’hagin fet seva aquesta demanda d’augmentar un 8% l’IRSC" defensa la Taula que ha intensificat el treball amb el Govern per aconseguir que aquest llindar es revisés i perquè l'actualització no fos per sota del 8% que era el percentatge en què havia augmentat el barem estatal (IPREM) ens els darrers anys i que era el mínim que marcaven les entitats socials.

La Taula del Tercer Sector Social reitera que aquesta pujada "és una molt bona notícia perquè es tracta de l'avenç social més important dels anys" perquè les persones que es troben en una situació vulnerable disposaran de més diners de butxaca en un context en què la cistella de la compra i el preu de l’energia està disparat i perquè s’obre la possibilitat que part de les persones que no tenien dret a una prestació social ara sí que puguin tenir-hi accés.

A la reunió, la Taula ha insistit al Govern que cal acordar un model de revisió de l'IRSC, és a dir, marcar quins criteris s’aplicaran per anar actualitzant l’IRSC d’acord amb l’augment del cost de la vida i les necessitats socials. "No poden passar 10 anys més amb un llindar congelat, com ha passat fins ara, i sense tenir clar com s’ha d’anar adequant aquest llindar a la realitat social i econòmica del moment que, com estem veient últimament, és canviant i a pitjor perquè està empobrint les famílies que cada vegada tenen menys poder adquisitiu i més dificultats per fer front a les despeses més bàsiques" ha afirmat la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, a l'atenció a premsa posterior.

Malgrat que s'ha anunciat la millora d'un dret social, ara mateix no està garantit que es pugui aplicar perquè només serà efectiva si es recull a la Llei de Pressupostos i, per tant, si hi ha un acord per tirar endavant uns nous comptes. "Si us plau, arribin a un acord i com més aviat millor. No hi ha cap raó justificable per no pactar uns nous pressupostos i per no aprofitar l’oportunitat d’incrementar la despesa social i adaptar els comptes a la realitat d’ara tan dura. Les persones que ho estan passant més malament no ho entendrien, però tampoc ho entendríem les entitats socials que estem acompanyant-les i que estem fent tot el que podem per pal·liar aquesta situació social tan crítica" ha tornat a demanar Alsina als partits polítics.

La Taula ja ha fet arribar al Partit dels Socialistes, Junts per Catalunya i En Comú Podem una carta demanant-los que facin tot el possible per arribar a un acord amb el Govern i que Catalunya disposi d’uns nous pressupostos, avui més imprescindibles que mai.